Dienvidkorejas tiesa ceturtdien piesprieda triju gadu cietumsodu ASV karavīram par to, ka viņš dzērumā izraisīja autoavāriju, kurā gājusi bojā sieviete, un aizbēga no notikuma vietas.
32 gadus vecais seržants Džerijs Onkens no Minesotas štata atzina savu vainu un atvainojās par novembrī notikušo avāriju, kurā viņa automobilis sadūrās ar 22 gadus vecās Kī Kjongsunas vadīto automašīnu Osanā 60 kilometrus uz dienvidiem no Seulas. Kī gāja bojā un trīs citi dienvidkorejieši tika ievainoti.

Onkena nožēla paglāba viņu no maksimālā piecu gadu cietumsoda.

Janvāra sākumā viņš tika nodots Dienvidkorejas varas iestādēm un kļuva par pirmo ASV karavīru, kam noteikts pirmstiesas ieslodzījums Dienvidkorejas cietumā saskaņā ar jaunu vienošanos par 37 tūkstošu ASV karavīru juridisko statusu Dienvidkorejā. Vienošanās par bruņoto spēku statusu 2002.gadā tika pārskatīta, lai pastiprinātu Dienvidkorejas jurisdikciju pār ASV spēkiem.

Jaunā vienošanās ļauj Dienvidkorejai pieprasīt pirmstiesas ieslodzījumu par 12 nopietniem noziegumiem, to skaitā izvarošanu, slepkavību, tīšu dedzināšanu un aizbēgšanu no autoavārijas vietas, ja tajā ir bojā gājušie.

Vienošanās tika pārskatīta pēc plašiem protestiem Dienvidkorejā 2002.gada beigās pret divu ASV karavīru, kas ar tankiem bija sadragājuši divas meitenes, attaisnošanu ASV karatiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!