Foto: AFP/Scanpix

Gaidāmā ASV spēku Afganistānā pastiprināšana nākamā gada sākumā kopējo amerikāņu karavīru skatu šajā valstī varētu palielināt līdz gandrīz 16 tūkstošiem, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta "ABC News".

Vismaz 15 tūkstoši amerikāņu karavīru jau pašlaik ir Afganistānā - ASV prezidents Donalds Tramps nesen nolēma nosūtīt uz turieni aptuveni 3800 papildu karavīru vietējo spēku apmācīšanai un pretterorisma uzdevumu veikšanai.

Savukārt nākamā gada sākumā uz Afganistānu tiks nosūtīta jauna apmācību atbalsta brigāde, kas pašlaik tiek gatavota Džordžijas štatā, atklāja amatpersoanas.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss sākotnēji bija noteicis ASV kontingenta griestus Afganistānā pie 15 tūkstošiem karavīru, taču norādīja, ka lēmums galvenokārt balstīsies militārajās vajadzībās nevis iedomātā skaitlī, medijam atklāja amatpersonas. Tāpēc jaunā vienība var tikt nosūtīta kā papildinājums esošajiem spēkiem, nevis aizvietot kādu savu rotāciju nodienējušu vienību.

Patiesais ASV karavīru skaits Afganistānā vienmēr ir bijis neskaidrs jautājums. Augustā Pentagons pēc ilgām atrunām un slepenības atzina, ka Afganistānā tajā brīdī bija 11 tūkstoši karavīru. Saskaņā ar iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas lēmumu maksimālais uz Afganistānu nosūtāmo karavīri skaits bija 8400, taču šī robeža regulāri tika pārsniegta.

Militārie komandieri, jaucot pēdas par patieso karavīru skaitu, pārvietoja vienības turp un atpakaļ vai daudzas no tām sauca par "pagaidu" vienībām un izmantoja dažādas uzskaites taktikas, lai skaitlis izskatītos zemāks, skaidro medijs.

Tramps mainīja šo politiku, dodot Matisam tiesības koriģēt karavīru skaitu atkarībā no militārajām vajadzībām. Gan Tramps gan Matiss ir uzsvēruši, ka nevēlas publiski runāt par Afganistānā dienošo karavīru skaitu, lai nesniegtu vērtīgu informāciju pretiniekam.

Militāristi galvenokārt cenšas fokusēties uz afgāņu spēku apmācīšanu, lai tie paši spētu rūpēties par drošību valstī. ASV arī cenšas pārliecināt citas NATO valstis palielināt savu lomu vietējo spēku apmācīšanā un pretterorisma operāciju stiprināšanā.

Līdzās ASV spēkiem Afganistānā atrodas aptuveni 6000 karavīru no citām NATO un sabiedrotajām valstīm. NATO misija koncentrējas uz afgāņu spēku apmācīšanu, nevis kaujas operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!