Cilvēktiesību aizsardzības grupa "Human Rights Watch" (HRW) aicina ASV prezidentu Bilu Klintonu noteikt termiņu, kad ASV ratificēs 1997.gada Kājnieku mīnu aizlieguma līgumu un paziņos par kājnieku mīnu ražošanas aizliegšanu.
42 lappušu garajā ziņojumā HRW atgādina, ka Klintons 1994.gadā bija viens no iniciatoriem vispasasaules kājinieku mīnu aizlieguma līgumam.

Vašingtona līdz šim ir paziņojusi, ka nepievienosies līgumam, ko parakstijušas 137 valstis, līdz 2006.gadam, un arī tad tikai tādā gadījumā, ja netiks atrastas alternatīvas.

"Prezidents Bils Klintons pats personīgi ir palīdzējis padarīt mīnu problēmu starptautiski nozīmīgu," uzsvēra HRW programmas direktors Stīvens Gūss.

"..mēs zinām, ka viņam šī problēma ir svarīga, un prezidentam Bilam Klintonam ir jāiesniedz līgums ratificēšanai Senātā," viņš uzsvēra.

Lūdzot Klintona administrācijai asignēt lielākus līdzekļus pretmīnu programmām, HWR atgādina, ka ASV ir 11 miljonu kājnieku mīnu, ceturtais lielākais daudzums pasaulē.

HRW ziņojumā teikts, ka Pentagons plāno iztērēt vairāk nekā 820 miljonus dolāru (492 miljonus latu), lai izstrādātu kājnieku mīnu alternatīvu, lai gan vēl nav zināms, vai tam būs panākumi.

Katru gadu no kājnieku mīnām pasaulē bojā iet vairāk nekā 20 000 civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!