Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama parakstījis rīkojumu par sankciju ieviešanu virknei Ziemeļkorejas augstāko amatpersonu saistībā ar hakeru uzbrukumu kompānijai "Sony Pictures".

ASV Valsts kase izveidojusi sarakstu, kurā iekļautas trīs organizācijas un desmit amatpersonas. Sankcijas noteiktas pret Galveno izlūkošanas biroju saistībā ar to, ka, pēc ASV datiem, tas nodarbojas ar parastā bruņojuma tirgošanu, ko aizliedz virkne ANO Drošības padomes rezolūciju.

Tāpat sarakstā iekļauta Korejas kalnrūpniecības kompānija (KOMID), kas minēta kā "galvenais preču un tehnoloģiju eksportētājs, kas saistītas ar ballistiskajām raķetēm un parasto bruņojumu".

Trešā organizācija ir Ziemeļkorejas tirdzniecības korporācija "Tangun", kura atbild par aizsardzības preču un tehnoloģiju iepirkšanu.

Sankcijas liedz piekļuvi ASV finanšu sistēmai, kā arī aizliedz ASV pilsoņiem slēgt darījumus ar sarakstā minētajām personām un organizācijām.

Kiberuzbrukums "Sony Pictures" ir viens no pēdējā laika nopietnākajiem uzbrukumiem kādam uzņēmumam ASV teritorijā, jo hakeri nozaga ne tikai liela apjoma datus, bet arī iztīrīja cietos diskus un tūkstošiem filmu studijas datoru padarīja nelietojamus.

Hakeru grupa "Guardians of Peace" ("Miera sargātāji"), kas uzņēmusies atbildību par uzbrukumiem, internetā paziņojusi, ka viņus esot satracinājusi "Sony Pictures" filma "The Interview", kurā diviem žurnālistiem tiek dots uzdevums veikt atentātu pret Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

ASV izmeklētāji secinājuši, ka kiberuzbrukumu kinostudijai "Sony Pictures" organizējusi Ziemeļkoreja, nolīgstot hakerus citās valstīs.

Ņemot vērā to, ka Ziemeļkoreja nespēj pati īstenot šādu sarežģītu operāciju, ASV izmeklētāji pārbauda iespēju, ka Phenjana daļu darba uzticējusi kādam no ārpuses, pavēstījušas amatpersonas.

Kamēr ASV meklē pierādījumus tam, ka Ziemeļkoreja ir saņēmusi palīdzību no kādas citas valsts, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) stingri turas pie savas iepriekšējās versijas, ka galvenā atbildība par uzbrukumu "Sony Pictures" jāuzņemas Phenjanai.

Tikmēr Ziemeļkoreja savu vainu kiberuzbrukumos noliegusi un paudusi gatavību atvairīt jebkādu ASV pretdarbību.

Tomēr daži drošības eksperti sākuši apšaubīt FIB pieņēmumu, ka kiberuzbrukumā vainojama Phenjana. Piemēram, globālais konsultāciju uzņēmums "Taia Global" norādījis, ka aizdomās turēto hakeru komunikācijas lingvistiskā analīze vairāk liecina par krievu hakeriem, nevis ziemeļkorejiešiem. Savukārt kiberdrošības uzņēmums "Norse" uzsver, ka uzbrukumā, iespējams, piedalījies arī kāds "Sony Pictures" darbinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!