Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien paziņoja, ka ASV uzskatīs Ķīnas pretenzijas uz dabas resursiem strīda teritorijās Dienvidķīnas jūrā par nelikumīgām, un pauda atbalstu Dienvidaustrumāzijas valstīm.

"Mēs skaidri pasakām: Pekinas pretenzijas uz piekrastes resursiem lielākajā daļā Dienvidķīnas jūras ir pilnīgi nelikumīgas, kā arī tās iebiedēšanas kampaņa to kontrolēšanai," paziņoja Pompeo. "Pasaule neļaus Pekinai izturēties pret Dienvidķīnas jūru kā savu jūras impēriju."

ASV ir ilgi noraidījušas Ķīnas pretenzijas Dienvidķīnas jūrā, kur atrodas vērtīgas naftas un gāzes iegulas un svarīgs ūdensceļš pasaules tirdzniecībai. Pompeo savā paziņojumā arī pauda atbalstu Dienvidaustrumāzijas valstīm, tai skaitā Filipīnām un Vjetnamai. ASV pirms tam gadiem ilgi ieņēma neitrālu pozīciju attiecībā uz šo valstu un Ķīnas teritoriālajām pretenzijām Dienvidķīnas jūrā.

"Amerika atbalsta mūsu Dienvidaustrumāzijas sabiedrotos un partnerus, aizstāvot to suverēnās tiesības uz piekrastes resursiem, saskaņā ar to tiesībām un pienākumiem atbilstoši starptautiskajām tiesībām," sacīja Pompeo. "Mēs atbalstām starptautisko sabiedrību jūras brīvības aizsardzībā un suverenitātes ievērošanā un noraidām jebkādu mēģinājumu uzspiest "vara rada tiesības" Dienvidķīnas jūrā vai plašākajā reģionā."

Ķīna otrdien reaģēja uz šo ASV paziņojumu, uzsverot, ka apsūdzība nelikumīgās pretenzijās ir "nepamatota" un mēģinājums sabotēt mieru reģionā. "Mēs iesakām ASV pusei patiesi ievērot savu apņemšanos nenostāties nevienā pusē teritoriālās suverenitātes jautājumā, cienīt reģiona valstu centienus pēc mierīgas un stabilas Dienvidķīnas jūras, un izbeigt savus mēģinājumus traucēt un sabotēt reģionālo mieru un stabilitāti," paziņoja Ķīnas vēstniecība Vašingtonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!