Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV muitnieki konfiscējuši kravu ar izstrādājumiem no cilvēku matiem, kas, domājams, izgatavoti darba nometnēs, izmantojot ieslodzītu Ķīnas musulmaņu darbaspēku, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Konfiscētie produkti atradās 800 tūkstošu dolāru vērtā un 13 tonnas smagā sūtījumā no "Lop County Meixin Hair Product Company". ASV Muita norāda, ka preces saistītas ar nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem un tie izgatavoti izmantojot piespiedu darbu un bērnus.

Muita savā paziņojumā norāda, ka preču konfiscēšana ir signāls dažādu valstu uzņēmējiem, ka ASV piegāžu ķēdēs netiks paciesta nelikumīga un necilvēcīga rīcība ražošanā.

"Lop County Meixin Hair Product Company" ir jau trešais cilvēku matu eksportētājs no Ķīnas Siņdzjanas reģiona, kas par piespiedu darbaspēka izmantošanu iekļauts ASV sankciju sarakstā.

Pekina ir izpelnījusies starptautisku nosodījumu par vairāk nekā miljona uiguru un citu pārsvarā musulmaņu etnisko grupu ieslodzīšanu nometnēs Siņdzjanas provincē kopš 2017. gada.

Ķīna uzstāj, ka nometnes ir pārizglītošanas un mācību centri, kas palīdz cīnīties pret separātismu, terorismu un ekstrēmismu.

Uiguri ir lielākā tjurku valodā runājoša tauta Siņdzjanā, bet tur mitinās arī etniskie kazahi, kirgīzi, tadžiki un dungani.

Nesen medijos ziņots, ka Ķīna uiguriem uzspiež arī drakoniskus dzimstības kontroles pasākumus, lai ierobežotu tautas izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!