Foto: Reuters/Scanpix

Ķīnas telekomunikāciju giganti "Huawei" un ZTE apdraud ASV drošību, tāpēc šīm firmām jāliedz iespēja iegādāties ASV kompānijas vai apvienoties ar tām, ir konstatējusi ASV Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas Izlūkošanas komiteja pēc gadu ilgas izmeklēšanas.

Izlūkošanas komitejas ziņojuma projektā, kas svētdien nonāca ziņu aģentūras AFP rīcībā, teikts, ka šīm firmām "nevar uzticēties", jo tās nav brīvas no Ķīnas valdības ietekmes un var tikt izmantotas ASV drošības graušanai. Ziņojuma galīgo variantu paredzēts publicēt pirmdien.

Izmeklēšana tika veikta sakarā ar bažām, ka Ķīna varētu izmantot šīs strauji augošās firmas ekonomiskai vai militārai spiegošanai vai kiberuzbrukumu īstenošanai.

"Pamatojoties uz pieejamo slepeno un neslepeno informāciju, "Huawei" un ZTE nevar tikt uzskatītas par brīvām no ārvalstu ietekmes un tādējādi tās rada drošības draudus ASV un mūsu sistēmām," teikts ziņojuma projektā.

"Huawei" un ZTE ir noliegušas, ka tās būtu saistītas ar Ķīnas valdību. Abu firmu vadošas amatpersonas septembrī Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas sēdē uzsvēra, ka šīs firmas koncentrējas uz biznesu, nevis politiku.

Izlūkošanas komiteja atzina, ka "Huawei" un ZTE nav spējušas sniegt adekvātas atbildes uz ASV kongresmeņu jautājumiem par to attiecībām ar Ķīnas valdību. "Ķīnai ir līdzekļi, iespējas un motīvs izmantot telekomunikāciju kompānijas ļaunprātīgiem mērķiem," teikts komitejas slēdzienā.

Komiteja ieteica ASV varas iestādēm bloķēt "Huawei" un ZTE darījumus par ASV kompāniju iegādi vai apvienošanos ar tām. Tā arī pauda uzskatu, ka "Huawei" un ZTE ražotas iekārtas un pat iekārtu detaļas nevajadzētu izmantot ASV valdības sistēmās un privātfirmās, kas strādā ar slepenām ASV programmām.

Tā kā trūkst skaidras informācijas par šo Ķīnas firmu darbību, tās var tikt izmantotas potenciālai spiegošanai ar "ļaundabīgiem Ķīnas aparatūras vai programmatūras implantiem", konstatēja Izlūkošanas komiteja.

Firmu "Huawei" 1987.gadā izveidoja bijušais Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas karavīrs Žeņs Dženfejs.

"Huawei" un ZTE ir starp pasaulē lielākajām telekomunikāciju tīkla aprīkojuma ražotājfirmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!