Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresa abu palātu demokrāti paziņojuši par vērienīgu policijas reformas likumprojektu, kas iecerēts, lai samazinātu policijas vardarbību, uzlabotu policistu apmācības, kā arī pārraudzību un atbildību.

Likuma "Taisnīgums policijas darbā" projektā paredzēts federālajā līmenī aizliegt pielietot spēka paņēmienu, spiežot uz kaklu, aizliegt atsevišķu policijas darbību veikšanu bez ordera, noteikt plašāku ķermeņa kameru izmantošanu, izveidot datu bāzi par policistu pārkāpumiem.

Paredzētas izmaiņas arī attiecībā uz imunitāti, vieglāku padarot policistu sodīšanu par pārkāpumiem.

"Pasaule pieredz jaunas kustības dzimšanu šajā valstī," sacīja demokrātu likumdevēja Kārena Basa. "Profesijai, kurā ir vara, lai nogalinātu, būtu jābūt profesijai, kurā ir augstā līmenī apmācīti darbinieki, kas ir atbildīgi sabiedrības priekšā."

Pirms preses konferences likumdevēji Kapitolija ieejas hallē nometās ceļos klusuma brīdī, kas ilga astoņas minūtes un 46 sekundes. Tik ilgi policists 25.maijā Mineapolē turēja celi uz aizturētā Džordža Floida kakla. Drīz pēc tam Floids aizgāja no dzīves.

Floida nāve izraisījusi ASV protestus pret policijas brutalitāti un rasismu, kas daudzviet izvērsušies sen nepieredzētos grautiņos, veikalu izlaupīšanā un ielu vardarbībā.

Šobrīd vēl nav zināms, vai likumprojektu atbalstīs arī republikāņi. Lai likumprojekts tiktu pieņemts Senātā, tur būs nepieciešamas arī republikāņu balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!