Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Demokrātiskās partijas pārstāvji Kongresā trešdien paziņoja par impīčmenta procedūras sākšanu pret republikāņu prezidentu Donaldu Trampu, apsūdzot viņu Konstitūcijas pārkāpumos, ziņo "Currenttime".

Nākt klajā ar šādu iniciatīvu demokrātus piespiedušas bažas par valsts nacionālo drošību, preses konferencē paziņoja Pārstāvju palātas locekļi Stīvs Koens, Luiss Gutjerezs, Els Grins, Adriano Espallats, Marsija Fadžs un Džons Jarmuts.

"Mēs uzskatām, ka prezidents Tramps ir pārkāpis Konstitūciju, un tāpēc sākam impīčmenta procedūru atbilstoši pieciem apsūdzības punktiem," paziņoja kongresmenis Stīvs Koens.

Demokrātu pārstāvji pieminēja konkrētus iemeslus procedūras sākšanai.

- FIB direktora Džeimsa Komija atlaišana

- Tā sauktās "Emoluments Clause", kas ierobežo ārvalstu ietekmi uz ASV iekšlietām, pārkāpumi

- Darbības, kas pārkāpj tiesu neatkarības principus un preses brīvību

- Izvairīšanās publicēt nodokļu deklarāciju

ASV konstitūcija nosaka, ka prezidenta impīčmentam ir nepieciešams vairākums balsu Pārstāvju palātā un divu trešdaļu senatoru atbalsts.

Jūnijā demokrāti jau mēģināja rosināt impīčmentu pret Trampu, bet iniciatīva neguva kongresmeņu atbalstu. Kā alternatīvu Demokrātiskā partija piedāvāja izveidot komisiju, lai noskaidrotu, vai vēlēšanas kampaņas laikā ir bijusi kāda vienošanās starp Trampa komandu un Kremli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!