Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Kongresa augšpalātas jeb Senāta vairākuma līderis Mičs Makkonels, kurš pārstāv Republikānisko partiju, apsveicis Džo Baidenu ar uzvaru novembrī notikušajās Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Šonedēļ Baidena uzvaru apstiprināja arī Elektoru kolēģija - institūcija, kura formāli ievēl ASV prezidentu. Pašreizējais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps vēl nav oficiāli atzinis zaudējumu vēlēšanās.

Makkonels atzina, ka cerējis uz citu vēlēšanu iznākumu, bet piebilda: "Šodien vēlos apsveikt jaunievēlēto prezidentu Džo Baidenu". Tāpat senators no Kentuki, kurš ir vadošais Republikāniskās partijas politiķis ASV Kongresā, apsveica nākamo ASV viceprezidenti Kamalu Harisu: "Visi amerikāņi var lepoties ar to, ka mūsu tautai pirmoreiz viceprezidente būs sieviete."

Baidens vēlāk atklāja, ka piezvanījis Makkonelam, lai pateiktos par apsveikumu.

Gan kampaņas laikā, gan pēc uzvaras vēlēšanās Baidens uzsvēris nepieciešamību mazināt polarizāciju ASV sabiedrībā, un solīja, ka mēģinās veicināt sadarbību un vienotību. "Ir pienācis laiks atteikties no skarbās retorikas. [Pienācis laiks] pazemināt temperatūru (..), atkal uzklausīt vienam otru," vienā no uzrunām pēc uzvaras vēlēšanās norādīja Baidens, piebilstot: "Lai gūtu panākumus, mums jāpārtrauc izturēties pret pretiniekiem kā pret ienaidniekiem. Mēs neesam ienaidnieki. Mēs esam amerikāņi."

Šobrīd vēl nav zināms, kurai partijai būs vairākums ASV Senāta nākamajā sasaukumā. Viss izšķirsies janvāra sākumā - Džordžijas štatā, kad šīs pavalsts iedzīvotāji dosies pie vēlēšanu urnām un izvēlēsies abus dienvidu štata pārstāvjus Kongresa augšpalātā. Lai Republikāniskā partija saglabātu vairākumu Senātā, tai pietiktu ar uzvaru tikai vienā no divām gaidāmajām cīņām par Džordžijas štata senatora krēsliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!