Seši ASV kongresmeņi demokrāti un amerikāņu karavīru tuvinieku grupa ceturtdien kopīgi iesūdzēja tiesā ASV prezidentu Džordžu Bušu un aizsardzības ministru Donaldu Ramsfeldu, apsūdzot viņus ASV konstitūcijas pārkāpšanā un mēģinājumā nelikumīgi izraisīt karu ar Irāku, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras.
Prasība pret Bušu un Ramsfeldu tika iesniegta ceturtdienas vakarā Bostonas federālajā apgabaltiesā Masačūsetsas štatā. Prasītāji apgalvo, ka prezidents un Pentagona vadītājs gatavojas karam, pārkāpjot ASV konstitūcijas 1.panta 8.paragrāfu, ka tiesīgs pieteikt karu kādai ārvalstij ir tikai ASV Kongress.

Kongresmenis Džons Konjerss uzsvēra, ka 2002.gada oktobrī pieņemta Kongresa rezolūcija nav oficiāls kara pieteikums Irākai, tāpēc Buša un Ramsfelda darbības ir "nelikumīgas".

1990.gada beigās pirms operācijas "Tuksneša vētra" sākuma analoga prasība tiesā pret toreizējo ASV prezidentu Džordžu Bušu senioru tika iesniegta 54 kongresmeņu vārdā, bet federālās tiesas tiesnesis to nepieņēma izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!