Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Kongresa ārlietu komiteju līderi piektdien nosūtījuši vēstules teju 60 pasaules valstīm, mudinot tās atbalstīt Taivānas dalību Pasaules Veselības organizācijā (PVO) un norādot uz nepieciešamību īstenot iespējami plašākus centienus koronavīrusa pandēmijas apkarošanas labā.

Taivāna nav ANO dalībvalsts, un Pekinas iebildumu dēļ tā ir izslēgta arī no PVO. "Pasaulei strādājot, lai cīnītos ar Covid-19, sākotnēji Uhaņā, Ķīnā, identificētā jaunā koronavīrusa slimību, nekad nav bijis vēl svarīgāk nodrošināt, lai visas valstis par augstāku prioritāti uzstādītu globālo veselību un drošību, nevis politiku," teikts vēstulē.

Tā nosūtīta lielām un mazām "līdzīgi domājošām" valstīm, kas tiek uzskatītas par Taivānas draugiem un sabiedrotajiem, tādām kā Kanāda, Taizeme, Japāna, Vācija, Lielbritānija, Saūda Arābija un Austrālija.

Taivāna ar Vašingtonas un ASV sabiedroto atbalstu vēlas piedalīties šomēnes paredzētajā PVO lēmumu pieņemšanas struktūras Pasaules Veselības asamblejas (PVA) ministru līmeņa sanāksmē. Tomēr Pekina uzskata, ka Taivānas centieni pievienoties sanāksmei cietīs neveiksmi, un uzstāj, ka tās pūliņi ir balstīti politikā, nevis rūpēs par veselību.

Taivāna skaidro, ka tās izslēgšana no PVO rada plaisu globālajā cīņā ar koronavīrusu. ASV likumdevēji vēstulē norāda, ka Taivānas resursi un kompetence ir vērtības, no kurām labumu var gūt pasaule, tai cīnoties ar pandēmiju.

Likumdevēji atgādina, ka Taivāna uzaicināta piedalīties PVA sanāksmēs no 2009. līdz 2016. gadam.

"Slimībām nav robežu. Mēs mudinām jūsu valdību pievienoties mums centienos risināt sasāpējušo jautājumu par Taivānas izslēgšanu no globālajām veselības un drošības organizācijām."

"Ņemot vērā to, ko pasaule ir pieredzējusi Covid-19 rezultātā, ja ANO dalībvalstis apvienotos, lai uzstātu, ka Taivāna tiek uzaicināta uz gaidāmo PVA virtuālo sesiju 2020.gada maijā, tā būtu īstā vieta, kur sākt," teikts ASV likumdevēju vēstulē.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis. Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku. Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!