ASV Kongresa loceklis Toms Lantošs, kurš pašlaik viesojas Latvijā, un Lietuvas ģenerālprokurors Kazis Pedniča nespēja atrast kopīgu valodu kara noziegumu izmeklēšanas jautājumā.
"Man ļoti nepatika tikšanās ar ģenerālprokuroru," otrdien preses konferencē Viļņā sacīja Lantošs.

Prokurors Pedniča aģentūrai BNS sacīja, ka viņa iespaidi par šo tikšanos nav labāki.

Prokurors teica, ka kongresmenis tikšanās laikā pacēlis balsi un savus vārdus pavadījis ar dūres sitieniem pa galdu, kad izdzirdējis pārmetumus par to, ka ASV Tieslietu ministrija dažreiz neievēro Lietuvas prokuratūras lūgumus palīdzēt izmeklēt genocīda lietas.

Vēlāk Lantošs žurnālistiem stāstīja, ka Pedniča esot pārmetis ASV Tieslietu ministrijai, ka Lietuvai nekādi neizdodas turpināt tiesas procesus kara noziedznieku lietās.

Savukārt Pedniča sacīja, ka nekādus pārmetumus izteicis neesot, tikai devis piemēru, kā ASV Tieslietu ministrijas izmeklēšanas nodaļa pēc publiskiem paziņojumiem par to, ka tās rīcībā ir pierādījumi, ka genocīdā apsūdzētais Aleksandrs Lileiķis simulē slimību, nekādus pierādījumus Lietuvai nesniedza. Šos pierādījumus pagājušajā gadā lūdza uzrādīt Viļņas tiesas ģenerālprokuratūra.

Pedniča sacīja, ka šis piemērs tikai "ielēja eļļu ugunī", un ASV kongresmenis sāka apvainot ģenerālprokuroru melos.

Ģenerālprokurors sacīja, ka Lantošs neņēma vērā to, ka Lietuvas rīcībā ir neveiksmīgā sarakste ar ASV tieslietu institūcijām, kā arī ar Izraēlu.

Sarunas liecinieki pastāstīja - kad atmosfēra kļuva pavisam saspringta, tikšanās tika pārtraukta un kongresmenis un prokurors aizgāja neatvadījušies.

Tiesas process pret 92 gadus veco Lileiķi tika pārtraukts apsūdzētā sliktās veselības dēļ.

Apelācijas tiesa šādu Viļņas pilsētas tiesas lēmumu atstāja spēkā līdz tam laikam, kamēr no ASV netiks atsūtīti pierādījumi, ka Lileiķis slimību simulē.

Lietuva gaida pierādījumus jau kopš novembra sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!