Foto: EPA/LETA

ASV Kongress sestdien nobloķēja 200 miljonu ASV dolāru (100 miljoni latu) vērto palīdzības programmu palestīniešu pašpārvaldei, tā reaģējot uz mēģinājumu panākt Palestīnas valsts uzņemšanu ANO, sestdien ziņo aģentūra "France Presse".

Palīdzības programma tiks bloķēta līdz brīdim, kamēr "šis jautājums nebūs atrisināts", iepriekš informēja britu laikraksts "Independent". Šāds lēmums ir pretrunā ar "Obamas administrācijas centieniem un atspoguļo Kongresa neapmierinātību par [palestīniešu pašpārvaldes vadītāja] Mahmuda Abasa rīcību", norāda "Independent".

Vairāki kongresmeņi jau iepriekš paziņoja, ka pēc Palestīnas pieteikuma ASV jāpārtrauc finansēt ANO, norāda FP.

Pagājušajā nedēļā Palestīnas nevalstisko organizāciju tīkls atteicās pieņemt ASV starptautiskās attīstības aģentūras USAID palīdzību, jo uzskata, ka aģentūra izmanto "negodīgus standartus".
Jau vēstīts, ka paziņojumu par Palestīnas neatkarības atzīšanu Mahmuds Abass iesniedza ANO ģenerālsekretāram Banam Kimunam. Pieteikumu piektdien izskatīja ANO Drošības padome un nodeva to ekspertu komitejai, lai saņemtu atzinumu, vai tas atbilst tehniskajām prasībām.
Vienlaikus Izraēla un vairākas Rietumu valstis uzskata, ka palestīniešu vienpusējā rīcība un sarunu strupceļš var radīt krīzi un sarežģīt situāciju reģionā.
Izskanējušas ziņas, ka ASV mēģina kavēt Palestīnas pieteikuma virzību ANO gaiteņos, cerot uz Izraēlas – palestīniešu sarunu atsākšanu. Starptautisko starpnieku kvartets Krievija, ASV, Eiropas Savienība un ANO pagājušajā nedēļā aicināja Palestīnu un Izraēlu mēneša laikā sākt sagatavošanās sarunas, lai atjaunotu miera dialogu.

Pašlaik Palestīnu atzīst 131 jeb gandrīz divas trešdaļas pasaules valstu.

Pat ja palestīniešiem neizdosies panākt savas valsts pārstāvniecību ANO, Ģenerālā Asambleja bez Drošības padomes piekrišanas ar parastu balsojumu var tai piešķirt novērotājvalsts statusu, kas ļaus Palestīnai piedalīties daudzos starptautiskos forumos un iesniegt prasības Starptautiskajā krimināltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!