Foto: NASA
ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis (atspoļkuģis) "Endeavour" ar sešiem astronautiem trešdien atgriezās uz Zemes no sava pēdējā lidojuma kosmosā, nolaižoties Kenedija Kosmosa centrā Floridas štatā, paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Tas bija pēdējais "Endeavour" lidojums un priekšpēdējais no ASV atspoļkuģu lidojumiem, pirms šogad tiks pārtraukta atspoļkuģu izmantošana lidojumiem kosmosā.

"Endeavour" pēdējā misija kosmosā bija ilgusi apmēram 16 dienas. Tas startēja 16.maijā no Kenedija Kosmosa centra, savienojās ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS) 18.maijā un atvienojās no tās 30.maijā.

Ar šo kosmosa kuģi uz Zemes atgriezās tā komandieris Marks Kelijs, pilots Gregorijs Harolds Džonsons un lidojuma speciālisti Maikls Finks, Gregorijs Šamitofs, Endrjū Feistels un Roberto Vitori.

Kamēr kuģis bija savienots ar SKS, Finks, Šamitofs un Feistels veica četras iziešanas atklātā kosmosā.

Šis bija kosmosa kuģa "Endeavour" 25. un pēdējais lidojums, kas vienlaikus bija priekšpēdējā kosmosa misija NASA atspoļkuģu programmā. Pēc atgriešanās uz zemes kuģis tiks izstādīts apskatei Kalifornijas Zinātniskajā centrā Losandželosā.

"Endeavour" veica savu pirmo lidojumu kosmosā 1992.gada maijā, un tā gaitā tika veikts satelīta "Intelsat" remonts. 1993.gada decembrī tas veica lidojumu uz kosmosa teleskopu "Hubble".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!