Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija gatavojas anektēt okupētās Ukrainas teritorijas pēc 2014. gada scenārija, paziņojis ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs.

"Krievija liek pamatus Ukrainas teritorijas anektēšanai, ko tā kontrolē, tieši pārkāpjot Ukrainas suverenitāti," žurnālistiem sacīja Kērbijs.

"Krievija sāk īstenot versiju tam, ko varētu saukt par aneksijas rokasgrāmatu, kas ir ļoti līdzīga tai, ko mēs redzējām 2014. gadā", kad tā iebruka un galu galā anektēja Krimu, paziņoja Kērbijs. "Krievija jau tagad ieceļ nelikumīgas amatpersonas tās pakļautībā esošajos Ukrainas rajonos."

Viņš sacīja, ka Krievija plāno organizēt "fiktīvus referendumus" teritorijās, kuras tā ir sagrābusi, iespējams, jau septembrī.

"Aneksija ar spēku būs rupjš ANO Statūtu pārkāpums, un mēs neļausim tam palikt neapstrīdētam vai nesodītam," sacīja Kērbijs.

Viņš norādīja, ka atmasko Krievijas plānus, "lai pasaule zinātu, ka jebkura iespējamā aneksija ir tīša, nelikumīga un neleģitīma".

"Mēs reaģēsim ātri un bargi, kā arī vienoti ar saviem sabiedrotajiem un partneriem," viņš sacīja. "Mēs sodām Krievijas marionetes un ielikteņus."

Kērbijs sacīja, ka anektēt paredzēts teritorijas Hersonas, Zaporižjas apgabalos un pilnībā Doneckas un Luhanskas apgabalus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!