Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijai turpinot karaspēka koncentrāciju pie Ukrainas robežām, Maskava grasās tuvāko nedēļu laikā palielināt Baltkrievijā izvietoto Krievijas karavīru skaitu līdz 30 000, pirmdien sacīja ASV vēstniece ANO Linda Tomase-Grīnfīlde.

Pēc 5000 Krievijas karavīru izvietošanas Baltkrievijā "mēs esam redzējuši liecības, ka Krievija grasās paplašināt šo klātbūtni līdz vairāk nekā 30 000 karavīru pie Baltkrievijas robežas" ar Ukrainu februāra sākumā, ANO Drošības padomē sacīja vēstniece, norādot, ka šie spēki atradīsies "mazāk nekā divu stundu attālumā no Kijevas".

Pēc viņas teiktā, pie Ukrainas robežām koncentrētie Krievijas spēki ir lielākā mobilizācija, kādu Eiropa pieredzējusi pēdējās desmitgadēs.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7. decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!