ASV patruļlidmašīnas ceturtdien pašaizsardzības nolūkos bombardēja un iznīcināja divus pretgaisa aizsardzības objektus lidojumu aizlieguma zonā Irākas dienvidos, informēja ASV armija.
ASV lidmašīnas nometušas augstas precizitātes bumbas uz pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu un raķešu kontrolcentru Dienvidirākā pēc tam, kad Irākas armija apšaudīja šajā zonā patrulējošos sabiedroto lidaparātus, teikts ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības paziņojumā.

Visas amerikāņu lidmašīnas neskartas atgriezušās bāzē.

Šonedēļ tas ir jau otrais šāda veida incidents lidojumu aizlieguma zonā Dienvidirākā. Pēc pirmā incidenta, kas notika pirmdien, Irāka paziņoja, ka ASV lidmašīnas uzbrukušas civiliem mērķiem, ievainojot četrus cilvēkus. Savukārt ASV armija šīs ziņas noliedza, informējot, ka lidmašīnas pašaizsardzības nolūkā veikušas uzlidojumu kādam pretgaisa aizsardzības objektam.

ASV un Lielbritānijas lidaparāti patrulē lidojumu aizlieguma zonās, kas Irākas ziemeļos un dienvidos izveidotas pēc 1991.gadā notikušā Persijas līča kara, lai pasargātu šajās teritorijās dzīvojošos kurdus un šiītu musulmaņus no Irākas prezidenta Sadama Huseina režīma.

Irāka neatzīst šīs lidojumu aizlieguma zonas, jo tās izveidotas bez ANO rezolūcijas.

Aizvadīto gadu laikā Irākas pretgaisa aizsardzības spēki regulāri atklājuši uguni uz amerikāņu un britu patruļlidmašīnām, kuras atbildējušas ar pretuguni.

Pēdējā laikā aizvien biežāk izskan bažas, ka ASV, iespējams, gatavojas veikt militāru operāciju pret Irākas prezidenta Sadama Huseina režīmu pretterorisma kampaņas ietvaros.

ASV prezidents Džordžs Bušs ceturtdien vizītes laikā Vācijā gan paziņoja, ka pašlaik ASV nav plānu īstenot militāro operāciju pret Irāku.

"Uz mana galda nav kara plānu, un tā ir patiesība," sacīja ASV prezidents kopīgā preses konferencē Berlīnē pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu.

Tomēr Bušs norādīja, ka Irākas prezidents Sadams Huseins, kuru viņš nosauca par "diktatoru, kas ar gāzi indējis savu tautu", joprojām cenšas iegūt masu iznīcināšanas līdzekļus.

ASV prezidents uzsvēra, ka Savienotās Valstis joprojām ir apņēmušās izmantot visus to rīcībā esošos līdzekļus, lai nepieciešamības gadījumā cīnītos pret Irāku.

"Es jums saku, ka draudi ir reāli," teica Bušs, piebilstot, ka nedrīkst pieļaut, ka Irāka darītu pieejamus masu iznīcināšanas līdzekļus tādām teroristiskajām organizācijām kā "Al Qaeda", kuru vaino 11.septembra terora aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!