Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijā bāzētā kriminālā grupa "DarkSide" pagājušajā nedēļā veikusi uzbrukumu ASV lielākajam degvielas cauruļvadam, otrdien apstiprināja ASV prezidents Džo Baidens. Aizdomas, ka uzbrukumu īstenojuši krievi, izskanēja jau pirmdien, bet tagad to apstiprinājis Federālās izmeklēšanas birojs (FIB).

Grupējuma "DarkSide" hakeri ceturtdien iekļuvuši cauruļvada operatora datorsistēmās un nošifrējuši ap 100 gigabaitus datu, pēcāk pieprasot izpirkuma maksu par to atbloķēšanu.

"Pagaidām mūsu izlūkdienestiem nav pierādījumu, ka iesaistīta ir Krievija. Tomēr ir pierādījumi, ka uzbrukuma veicēji, naudas izspiedēji, atrodas Krievijā," žurnālistiem paziņoja Baidens.

"DarkSide" grupējuma pārstāvji paši izplatījuši paziņojumu, noraidot, ka darbotos politiskā uzdevumā vai būtu kaut kā saistīti ar valsti. "Mūsu mērķis ir pelnīt, nevis traucēt sabiedrību," teikts viņu izplatītā vēstījumā. Tomēr kiberdrošības eksperti atzīmē, ka grupējuma ilgstoša darbošanās, uzbrūkot Rietumu kompānijām, liecina par Krievijas aizsardzību.

Pagājušajā piektdienā kiberuzbrukuma rezultātā "Colonial" cauruļvada darbība tika pilnībā apturēta. Tā operators tūlītēji atslēdzis vairākas sistēmas, lai nepieļautu arī ielaušanos tajās. Vēlāk vairāki sistēmu pārraudzīti cauruļvadi darbību atsāka, bet lielākie palika atslēgti.

Līdz šim cauruļvads joprojām nav atsācis darbību pilnā apmērā. Vienlaikus uzbrukumā būtiskajam infrastruktūras objektam pašam par sevi kaitējums nav nodarīts, tajā esošā degviela nav zaudēta un ASV iedzīvotāju drošība nav apdraudēta, norādījis cauruļvada operators.

"Colonial" cauruļvads ir aptuveni 8850 kilometrus garš un pa to ik dienas tiek transportēti 2,5 miljoni barelu degvielas jeb 45% no visa ASV Austrumkrasta dīzeļdegvielas, benzīna un aviācijas degvielas patēriņa.

Eksperti prognozēja, ka degvielas cenas pēc šī incidenta pieaugs par vismaz 2-3%. Lai novērstu vēl lielāku degvielas cenu pieaugumu piegāžu problēmu dēļ, ASV valdība iedarbināja ārkārtas likumu mehānismu.

Ārkārtas statuss atviegloja noteikumus degvielas transportēšanai pa ceļiem – 18 štatos pārvadātāju uzņēmumu šoferiem tika atļauts strādāt virsstundas, pārvadājot degvielu, lai kaut nedaudz samazinātu degvielas iztrūkumu.

"DarkSide" kopš pērnā gada aizvien biežāk uzbrūk vidēja un liela mēroga kompānijām Rietumeiropā, Kanādā un ASV, traucējot un apturot to darbību, šifrējot datus un pieprasot izpirkuma maksu par datu atšifrēšanu vai arī šantažējot ar sensitīvas informācijas nopludināšanu. Par ASV lielākās cauruļvadu sistēmu atšifrēšanu grupējums pieprasījis dažus miljonus eiro vērtus bitkoinus, atklājušas ASV amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!