ASV vēlas, lai Izraēla atbloķētu iesaldētos ikmēneša iekasēto nodokļu izmaksas palestīniešu pašpārvaldei pēc radikālās islāma kustības "Hamas" gūtās uzvaras palestīniešu parlamenta vēlēšanās, trešdien pavēstīja Valsts departamenta preses pārstāvis Šons Makkormaks.
"Mēs ar viņiem strādājam pie šī jautājuma," sacīja Makkormaks, piebilstot, ka šo jautājumu apspriež abu valstu vēstnieki.

Makkormaks norādīja, ka pēc šokējošās "Hamas" uzvaras vēlēšanās ASV un Eiropa vienojušās turpināt finansēt palestīniešu pašpārvaldi, vismaz līdz tiks izveidota "Hamas" vadīta valdība.

"Jautājums ir tāds: kā jūs atbalstiet prezidentu [Mahmudu] Abasu un viņa pūliņus šajā pārejas periodā, kurš var ilgt divus līdz trīs mēnešus?" sacīja Makkormaks. "Palestīniešu pašpārvaldei ir konkrētas vajadzības budžeta, algu maksāšanas ziņā."

Izraēlas ārlietu ministre Cipi Livni paziņojusi, ka Izraēla tuvākajās dienās izlems par maksājumiem.

Izraēla trešdien apturēja ikmēneša iekasēto nodokļu maksājumus palestīniešu pašpārvaldei, liekot palestīniešiem lūgt Saūda Arābijai un Katarai papildu naudu, lai mīkstinātu ekonomisko šoku.

Izraēla palestīniešu labā iekasē muitas nodevas, un nākamais automātiskais naudas pārskaitījums bija paredzēts trešdien. Pārskaitītā nauda ir galvenie ienākumi palestīniešu budžetā un tiek izmantota 140 000 palestīniešu valdības darbinieku algām. Izraēla katra mēneša pirmajā datumā palestīniešiem pārskaita 40-50 miljonus ASV dolāru (23,2-29 miljonus latu).

Palestīniešu ekonomikas ministrs Mazens Sonokrots nosodīja "kolektīvo sodu" un sacīja, ka tas varētu ietekmēt miljonu palestīniešu. "Tas var izraisīt haosu," viņš sacīja.

"Hamas" līderis Ismails Hanije sacīja, ka tas ir "uzbrukums palestīniešu tiesībām".

"Hamas" ir aicinājusi ārvalstu donorus turpināt palīdzības sniegšanu, taču paziņoja, ka joprojām var atrast alternatīvus finansējuma avotus arābu pasaulē. Tā nosūtījusi delegāciju uz arābu valstīm, lai mudinātu tās sniegt finansējumu.

Augsta ranga palestīniešu amatpersona sacīja, ka palestīniešu pašpārvalde risina sarunas ar Saūda Arābiju un Kataru par ārkārtas finansējumu, lai varētu samaksāt algas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!