Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV meklē veidus, kā potenciāli paātrināt Taivānas jaunās paaudzes "Block 70" F-16 iznīcinātāju piegādi, atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto, raksta "Al Jazeera".

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam. ASV sniedz Taipejai politisku un militāru atbalstu.

Amatpersonas, komentējot F-16 iznīcinātāju piegādi Taivānai, sacījušas, ka pagaidām nav skaidrs, kā paātrināt lidaparātu nogādāšanu Taipejas rīcībā. Šobrīd paredzēts, ka iznīcinātājus piegādās līdz 2026. gada beigām.

Taivānas valdība ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai ir privāti izteikusi vēlmi paātrināt F-16 piegādi, sacīja augsta ranga Taivānas amatpersona.

Saskaņā ar uzņēmuma “Lockheed Martin” datiem, “Block 70” specifikācijas iznīcinātājs ir jaunākā F-16 konfigurācija ar jaunu avioniku, modernizētu pilota kabīni un uzlabotu dzinēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!