Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV stratēģija cīņā pret ekstrēmistu grupējumiem Rietumāfrikā ir mainīta – tagad resursi primāri tiks veltīti tam, lai nepieļautu šo organizāciju paplašināšanos. Iepriekšējā stratēģija paredzēja arī grupējumu efektivitātes samazināšanu, atsaucoties uz ASV valdības ziņojumu, raksta portāls "France 24".

Izmaiņas sagaidāmas arī attiecībā uz ASV bruņoto spēku klātbūtni reģionā. Paredzēts, ka daļa no kājnieku vienības, kurā ietilpst 800 karavīru, tiks aizstāta ar pēc skaita līdzīgu grupu, kurā ietilps militārie instruktori un padomnieki. Tas nozīmē, ka ASV mazāk dosies tiešās kampaņās un vairāk nodarbosies ar valstu bruņoto spēku un drošības vienību apmācīšanu un spēju veicināšanu.

"Ziņojums, kuru vēlos nodot saviem [Āfrikas] partneriem, ir, ka mēs nedodamies prom," norādīja ASV bruņoto spēku Āfrikas atzara komandieris Rodžers Kloutjērs.

Kā atzīmē "France24", šī ir viena no pirmajām izmaiņām, kura notikusi saskaņā ar Pentagona veikto pārskatu par ASV bruņoto spēku klātbūtni pasaulē. Pārskats tiek veikts, lai efektīvāk spētu izpildīt izvirzītās prioritātes ASV aizsardzības politikā.

Šobrīd Āfrikā atrodas aptuveni 6000 ASV karavīru. No tiem 800 dislocēti Rietumāfrikā, savukārt 500 speciālo uzdevumu vienību karavīri atrodas Somālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!