ASV spēki Irākā atraduši vairākas vietas, kurās, iespējams, glabājas ķīmiskie ieroči, pirmdien ziņo ASV mediji.
Vienā vietā karavīriem, žurnālistiem un irākiešu karagūstekņiem bija vērojami simptomi, kādus rada neliela saskarsme ar nervu gāzi zarīnu un viņi tika pakļauti dezinfekcijai, ziņo informācijas dienests "Knight Ridder News Service".

Informācijā teikts, ka aizdomīgos masu iznīcināšanas ieročus atrada 101.gaisa divīzijas karavīri svētdienas naktī kādā militārā kompleksā un lauksaimniecības noliktavā dienvidos no Bagdādes un tajā bija 200 litru mucas ar kaut kādām ķimikālijām.

Karavīri arī atrada simtiem gāzmasku un ķīmiskās aizsardzības tērpu līdz ar lielu daudzumu mīnmetēju un artilērijas šāviņu. Pārbaudēs konstatēts, ka šajā vietā atrodas ķīmiskie ieroči, teikts informācijā, atsaucoties uz ASV militārpersonām, kuras veica pārbaudes.

Bāzes tika evakuētas un 12 karavīri, divi žurnālisti un divi irākiešu karagūstekņi, kuriem bija saskare ar iespējamo nervu gāzi, tika aplaistīti no šļūtenēm ar ūdeni un dezinficējošiem līdzekļiem, teikts ziņā. "Knight Ridder" reportieris bija viens no cietušajiem. Karavīriem, kuri apsargāja bāzi, sākās vemšana un reiboņi, uz ādas parādījās izsitumi, un tie ir simptomi, kas vērojami pie nelielas saskarsmes ar zarīnu.

Citā informācijā ASV radiotīkls "National Public Radio" ziņo, ka karavīri dienvidrietumos no Bagdādes atraduši noliktavu, kurā bija 20 raķetes, kas saturēja nervu un sinepju gāzi. Šo ziņu pagaidām nav apstiprinājusi Centrālā pavēlniecība, kas vada Irākas kampaņu.

Tās bija uz kravas automašīnām uzstādītas vidēja darbības rādiusa raķetes "BM-21" ar darbības rādiusu līdz 480 kilometriem. Tās tika atrastas, karavīriem veicot tīrīšanas operācijas netālu no Bagdādes starptautiskās lidostas.

Ziņā citēts kāds ASV karaspēka vienības komandieris, kurš teica, ka šo atradumu var izmantot pret Irākas režīmu, jo tas apgalvo, ka tā rīcībā neesot ķīmisko ieroču.

Viens no ASV un Lielbritānijas operācijas mērķiem ir atbruņot Irāku un atbrīvot to no masu iznīcināšanas ieročiem.

Zarīnu var ieelpot vai uzņemt caur ādu, un tas ir ne vien viens no visbīstamākajiem, bet arī no viens no visgaistošākajiem nervu aģentiem, saka ķīmisko ieroču speciālisti. Zarīna gāzes mākonis var izklīst pēc dažām minūtēm vai stundām atkarībā no vēja un temperatūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!