Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV meklē sabiedroto atbalstu par iespējamu sankciju piemērošanu Ķīnai, ja Pekina nodrošinās militāro atbalstu Krievijai tās agresijā pret Ukrainu, atsaucoties uz ASV amatpersonām un citiem avotiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Sarunas, kuras ir vēl tikai gatavošanās stadijā, domātas, lai gūtu atbalstu no dažādām valstīm par sankciju piemērošanu Ķīnai. Īpaši nozīmīgs atbalsts būtu no G7 valstīm – Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas.

Pagaidām vēl nav zināms, kādas sankcijas Vašingtona plāno piemērot Ķīnai gadījumā, ja tā nodrošinās Krieviju ar militāro atbalstu. ASV Finanšu departaments, kas ir galvenā aģentūra sankciju piemērošanā, komentāru sniegt atteicās.

Pekina ir noliegusi Vašingtonas un tās sabiedroto pēdējo nedēļu apgalvojumus, ka Ķīna plāno apgādāt Krieviju ar ieročiem.

Ukrainas sabiedrotās valstis arī tieši brīdinājušas Ķīnu. ASV prezidents Džo Baidens vairākkārt ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. 18. februārī Minhenes drošības konferencē tikās arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Ķīnas ārlietu ministrs Vangs Ji.

Baidena administrācijas sākotnējie soļi, lai vērstos pret Ķīnas atbalstu Krievijai, bijuši neformāla personāla un diplomātisko līmeņu, tostarp Ķīnas Finanšu departamenta brīdināšana, skaidrojuši anonīmi avoti.

Avoti apgalvojuši, ka amatpersonas uzsāk sarunas par iespējamām sankcijām pret Pekinu. Sarunās iesaistījušās valstis, kuras visvairāk atbalstīja sankcijas, ko Krievijai piemēroja pēc tās pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pirms gada.

Baltā nama Nacionālās Drošības komitejas pārstāvis komentēja, ka Krievijas karš ir apgrūtinājis Ķīnas attiecības ar Eiropu un citiem. "Ķīnai tas ir traucēklis un potenciāls trieciens viņu starptautiskajām attiecībām, ko ne tikai viņi nevēlas, bet viņiem tas arī nav vajadzīgs," komentēja pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!