Amerikāņu militārie speciālisti pirmo reizi ar gaisā bāzēta lāzera palīdzību notriekuši ballistisko raķeti.

Lieljaudas lāzers iznīcināja raķeti "trajektorijas ātruma uzņemšanas iecirknī", un tas ir pirmais veiksmīgais nākotnes virzītās enerģijas ieroča izmēģinājums, piektdien paziņoja Pretraķešu aizsardzības aģentūra.

Izmēģinājums tika veikts plkst.6.44 (pēc Latvijas laika) Kalifornijas štata poligonā. "Tajā pirmo reizi tika demonstrēta ballistiskās raķetes pārtveršana trajektorijas ātruma uzņemšanas iecirknī ar virzītās enerģijas palīdzību no gaisā bāzētas platformas," norāda militārie speciālisti.

Lāzers bija novietots modificētā "Boeing-747-400F" lidmašīnā. Lāzerieroča radīšanā bija iesaistītas korporācija "Boeing", kas nodrošināja modificēto lidmašīnu, korporācija "Northrop Grumman", kas izstrādāja lieljaudas lāzeru, un korporācija "Lockheed Martin", kura izstrādāja lāzera stara un uguns vadīšanas sistēmas.

Pirmais veiksmīgais gaisā bāzētā lāzera izmēģinājums lidojuma laikā notika pagājušā gada augustā, kad lāzersistēmas infrasarkanie sensori spēja lidojumā atklāt mērķa raķeti un attiecīgās sistēmas nodrošināja mērķa pārtveršanu un pavadīšanu.

Kā norāda Pretraķešu aizsardzības aģentūra, virzītās enerģijas ierocis ir ļoti pievilcīgs pretraķešu aizsardzības vajadzībām, jo tas var dot triecienus ar gaismas ātrumu vienlaicīgi vairākiem mērķiem simtiem kilometru attālumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!