Amerikas Savienoto Valstu zinātnieki militāros nolūkos izstrādā dažādus paņēmienus manipulācijai ar klimatu. Daudzi ASV vadoši militārie speciālisti uzskata, ka laika apstākļus iespējams sekmīgi izmantot cīņā ar potenciālo pretinieku.
Atsaucoties uz kādu ASV gaisa kara spēku uzdevumā veiktu pētījumu, par to ziņo vācu laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Saskaņā ar šo pētījumu Savienoto Valstu bruņotie spēki jau pašlaik ir spējīgi ietekmēt visus svarīgākos klimatu veidojošos faktorus - mākoņus, vēju, temperatūru un citus.

Piemēram, jau tagad zināmi visai vienkārši paņēmieni, kā apgrūtināt pretinieka karaspēka darbību uz zemes, izraisot katastrofālas lietavas, atzīst militārie speciālisti. Tam nepieciešams tikai noteikts daudzums sudraba nitrāta pulvera, ko no lidmašīnām izkaisa virs mākoņiem. Pulveris saista mākoņos esošos ūdens tvaikus un izraisa īstus "grēku plūdus" pretinieka kaujas tehnikas koncentrācijas vietās.

Līdzīgā veidā var izraisīt arī mākslīgu Saules aptumsumu, aptuveni 17 līdz 20 kilometru augstumā uzspridzinot metāna vai līdzīgas gāzes bumbu. Izveidojušās sīkdaļiņas tādā augstumā būs visai nekustīgas un uz ilgu laiku aizsegs sauli. Ar to būšot pietiekami, lai būtiski samazinātu apkārtējās vides temperatūru, piemēram, kādā tropu vai tuksneša apgabalā. Nepietiekami sagatavotie pretinieki šādā negaidītā aukstumā var vienkārši nosalt vai vismaz kļūt kaujas nespējīgi.

Pretēju efektu iespējams panākt ar modernajiem lāzeru ieročiem - koncentrēts lāzeru lielgabala stars var tā sakarsēt tuksneša smiltis, ka rodas spēcīgas augšupejoša gaisa strāvas un tām sekojošas ilgstošas smilšu vētras. Šādos apstākļos nedz karavīri, nedz kara tehnika nav kaujasspējīgi.

Cīņu ar pretinieku lielu ūdenskrātuvju tuvumā ļoti atvieglotu mākslīgi izraisīti milzīgi viļņi - šādu cunami var viegli radīt ar pietiekami spēcīgu zemūdens sprādzienu, un pretinieks tiks noslīcināts vai aizskalots tālu zemes iekšienē.

Daudz sarežģītākas tehnoloģijas jau jāizmanto, lai radītu, piemēram no tālienes vadāmus mākoņus. Iepriekš tādā mākonī iesmidzina mikroskopiskas metāla daļiņas un tad to ar īpašu mikroviļņu starojumu iespējams vadīt no attāluma. Šāds daļēji metālisks mākonis var padarīt pretinieka radara iekārtas darboties nespējīgas uz ļoti ilgu laiku. Arī šādas tehnikas izstrāde esot tikai vairs dažu gadu jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!