Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien Dienvidsudānā nemiernieki apšaudījuši Amerikas Savienoto Valstu (ASV) militārās lidmašīnas, ievainojot trīs kareivjus un bojājot vienu lidmašīnu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Tiek vēstīs, ka viens no ievainotajiem ir kritiskā stāvoklī.

Kad lidaparāti apšaudīti un tiem trāpīts, tie mainījuši virzienu un devušies atpakaļ uz Ugandu. Ievainotie kareivji nogādāti Kenijas galvaspilsētā nairobi, kur tiem tiks sniegta medicīniskā palīdzība, vēsta ārvalstu mediji.

ASV lidmašīnas bija devušās evakuēt iedzīvotājus no Boras pilsētas, ko pirms trim dienām ieņēmuši nemiernieki. Džonglejas štats, kurā šī pilsēta atrodas, ir viens no visvairāk nemieru plosītajām vietām valstī. Tiek vēstīts, ka nedēļas laikā bojā gājuši vismaz 500 cilvēki.

Sadursmes, kas pagājušās nedēļas nogalē sākās Dienvidsudānas galvaspilsētā Džūbā, ir izpletušās pa visu valsti, kas nu atrodas uz pilsoņu kara "kraujas malas", piektdien brīdinājis ASV prezidents Baraks Obama.

Pirms 2011. gadā Dienvidsudāna ieguva neatkarību, Sudānā 22 gadus notika pilsoņu karš, kas laupīja vairāk nekā miljonu dzīvību.

Vismaz 500 cilvēki jau ir gājuši bojā pēdējo dienu kaujās, kuras valsts prezidents Salva Kiirs nodēvējis par sava bijušā vietnieka Rieka Mačara organizētu apvērsuma mēģinājumu.

Aptuveni 34 000 cilvēku no vardarbības patvērušies ANO bāzēs. Ceturtdien uzbrukumā gājuši bojā trīs miera uzturētāji no Indijas, kad ANO bāze pie Etiopijas robežas piedzīvoja uzbrukumu, ziņo raidsabiedrība BBC.

ANO bāzei uzbrukuši nueru etniskās grupas pārstāvji, norāda organizācija. Pagaidām nav skaidrs aptuveni 30 dinkas tautības civiliedzīvotāju liktenis, kuri bija patvērušies šajā ANO objektā. Pēc incidenta drošības līmenis bāzē ir paaugstināts.

Etniskās sadursmes veicina augstākā līmeņa cīņa par varu. Dinku pārstāvis Prezidents Kīrs apgalvo, ka viņa bijušais vietnieks Mačars, kurš pieder nueriem, ir sarīkojis valsts apvērsuma mēģinājumu.

Dienvidsudāna par neatkarīgu valsti kļuva 2011. gadā, kad pēc gadu desmitiem ilgušiem konfliktiem atdalījās no Sudānas. Ar naftu bagātajā valstī darbojas dažādas bruņotas grupas.

Valstī notiek cīņa par varu - spriedze ir augsta kopš jūlijā prezidents Salva Kīrs atlaida valdību un savu vietnieku, kurš paziņoja, ka gribētu kandidēt 2015. gada prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!