Foto: AFP/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss sestdien paziņoja, ka Irāna ir pasaules lielākā terorismu sponsorējošā valsts.

"Kas attiecas uz Irānu, tā ir pasaulē vislielākā terorismu sponsorējošā valsts," preses konferencē Tokijā pavēstīja Matiss. "Nav labi to ignorēt. Nav labi to noraidīt un tajā pat laikā es neredzu nepieciešamību šobrīd palielināt pašreizējo spēku daudzumu Tuvajos Austrumos."

"Mums vienmēr ir iespējas to izdarīt, bet šobrīd es nedomāju, ka tas ir vajadzīgs," norādīja Matiss.

Kā ziņots, ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ieviesusi sankcijas pret 13 fiziskām personām un vairākām kompānijām, reaģējot uz Irānas neseno ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

ASV Finanšu ministrijas sankciju sarakstā iekļautas dažādas personas un kompānijas, kas iesaistītas ballistisko raķešu tehnoloģu piegādē Irānai. Sankciju sarakstā iekļautajiem Apvienoto Arābu Emirātu, Irānas, Ķīnas un Libānas pilsoņiem un kompānijām liegts veikt jebkādus darījumus ASV vai ar ASV pilsoņiem.

"Irānas terorismam sniegtā atbalsta turpināšana un tās ballistisko raķešu programmas attīstība rada draudus reģionam, mūsu partneriem visā pasaulē un Savienotajām Valstīm," paziņoja ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) vadītājs Džons Smits.

"Mēs turpināsim aktīvi piemērot visus pieejamos līdzekļus, tostarp finanšu sankcijas, lai vērstos pret šādu rīcību," viņš piebilda.

Tās ir pirmās sankcijas, kas pret Irānu ieviestas pēc Donalda Trampa stāšanās ASV prezidenta amatā, kas atspoguļo viņa vēlmi ieņemt stingrāku nostāju pret Teherānu.

Savas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Tramps vainoja bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju par vāju pozīciju pret Irānu.

"Irāna spēlējas ar uguni – viņi nenovērtē to, cik "laipns" pret viņiem bija prezidents Obama. Es tāds neesmu," tviterī piektdien paziņoja Tramps.

Vašingtona gan acīmredzami atkārtoti nav ieviesusi nevienas sankcijas, kuras Obamas administrācija atcēla pēc vienošanās par Irānas kodolprogrammu. Tomēr jaunās sankcijas noteikti saasinās attiecības ar Irānu.

Irāna ir paziņojusi, ka jaunas sankcijas pārkāpj vienošanos, turklāt tai pēc kodolprogrammas ievērojamas ierobežošanas ir tiesības veikt ballistisko raķešu izmēģinājumus.

Tam nepiekrīt ASV un citas Rietumvalstis, kuras norāda, ka Teherāna sarunās pirms diviem gadiem piekrita uz astoņiem gadiem pagarināt ballistisko raķešu tehnoloģiju attīstības aizliegumu. Vienošanās tika panākta paralēli līgumam par Irānas kodolprogrammu, tomēr nav tā sastāvdaļa.

Irāna trešdien apstiprināja, ka tā ir izmēģinājusi ballistisko raķeti, tomēr noliedza, ka tā būtu pārkāpusi kodolvienošanās nosacījumus.

Teherāna skaidro, ka tās raķetes nepārkāpj ANO rezolūcijas, jo tās kalpo vienīgi aizsardzības mērķiem un nav paredzētas aprīkošanai ar kodolgalviņām.

Pasaules lielvaru un Teherānas vienošanās, kas paredz starptautisko sankciju atcelšanu apmaiņā pret ierobežojumiem Irānas kodolprogrammai, tika noslēgta 2015. gada jūlijā un stājās spēkā 2016. gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!