Foto: AP/Scanpix/LETA

Savās mājās ASV 84 gadu vecumā miris bijušā PSRS līdera Nikitas Hruščova dēls Sergejs Hruščovs. Kā nāves iemesls dokumentos tiek minēts ievainojums galvā, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Sergejs Hruščovs miris jau 18. jūnijā, saistībā ar viņa nāvi apsūdzības nevienam nav izvirzītas un lieta ir slēgta, paziņoja policija.

Sergejs Hruščovs dzimis Maskavā 1935. gada 2. jūlijā, viņa tēvs Nikita tolaik jau divus gadus bija Komunistiskās partijas Maskavas pilsētas pārvaldes pirmais sekretārs. Viņa māte Ņina Kuharčuka bija tēva trešā un pēdējā sieva.

Kad Nikita Hruščovs jau bija pirmais cilvēks PSRS, Sergejs studēja Maskavas enerģētikas institūta elektrovakuumtehnikas fakultātē. 1958. gadā studijas beidza un sāka strādāt raķešu konstruktoru birojā OKB-52.

Šajā iestādē tika radīta raķete "Proton" un pirmā orbitālā stacija "Saļjut". Sergejs Hruščovs nodarbojās ar spārnotās raķetes P-5 vadības sistēmas izstrādi.

1964. gadā Hruščovs līdzgaitnieku sazvērestības dēļ varu Kremlī zaudēja. Pēc diviem gadiem gāztā līdera dēls zaudēja darbu militārajā konstruktoru birojā un kļuva par Maskavas Elektroniski vadāmo mašīnu institūta direktora vietnieku. Šajā iestādē tika izstrādāti pirmie padomju datori.

Nikita Hruščovs dzīvoja izolācijā valsts piešķirtā mājā Žukovkā, kur magnetafona lentā ierakstīja savas atmiņas. Sergejs šīs lentas 1970. gadā izveda uz ārzemēm.

1992. gadā ASV Braunovskas universitāte uzaicināja Sergeju Hruščovu lasīt lekcijas par PSRS un Auksto karu. Sākumā brauciens bija plānots uz gadu, bet rezultātā Sergejs Hruščovs ASV palika pavisam.

Līdz mūža galam viņš dzīvoja Rodailendas štata Providensē, kur atrodas minētā universitāte. 1999. gadā viņš ieguva ASV pilsonību.

Sergejs ir sarakstījis vairākas grāmatas par savu tēvu un bijis līdzautors 1993. gada filmai par Hruščova gāšanu "Pelēkie vilki".

2014. gada martā telefonintervijā laikrakstam "Komsomoļskaja pravda" Sergejs Hruščovs pauda atbalstu Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijai. Vienā no pēdējām intervijām šim pašam medijam Sergejs Hruščovs 2018. gadā skaidroja, ka viņa tēvs pareizi darīja, ieviešot PSRS kukurūzas audzēšanu, taču Staļinu no mauzoleja Maskavā licis iznest velti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!