Amerikāņu veterināri svētdien iemidzināja 28 gadus veco milzu pandu Sinsinu, kurš gadiem ilgi bija simbolizējis ASV un Ķīnas tuvināšanos, bet pēdējos mēnešus bija smagi slims.
Sinsins un viņa partnere Linlina 1972.gadā nonāca Vašingtonā kā Ķīnas vadoņa Mao Dzeduna dāvana ASV prezidentam Ričardam Niksonam pēc Niksona vēsturiskās vizītes Pekinā.

Linlina nomira 1992.gada decembrī no sirdskaitesm, kas bija saistīta ar vecumu. Sinsins pārcieta partneres zaudējumu, vēzi un artrītu, bet svētdien zaudēja cīņu ar nieru kaiti.

"Mēs nevarējām uzturēt viņa dzīves kvalitāti," sacīja zīdītāju kuratora palīdze Laisa Stīvensa. "Viņam viss kļuva par pūlēm. Vakar pēc trim ļaunām dienām mēs nolēmām, ka ir laiks [viņu iemidzināt]."

"Mēs jūtam milzīgas skumjas, bet arī milzīgu tukšumu - tādu, kāds tagad ir pandu mājā," teica Stīvensa.

Pandu māja tomēr nebija gluži tukša, jo svētdien tajā turpināja ierasties viesi, kurus pārsteidza skumjais paziņojums: "Mēs ar nožēlu jūs informējam, ka Sinsins šorīt nomira."

Sinsina veselības problēmas sākās drīz pēc Linlinas nāves. Kad tika nolemts pandu iemidzināt, veterināri centās padarīt viņa pēdējo mūža dienu iespējami priecīgāku, barojot lāci ar viņa iemīļotajiem ēdieniem un ļaujot darīt visu, ko vien viņš vēlējās.

"Mēs atradām lielāko zileņu maizīti, kādu spējām atrast," sacīja Stīvensa, uzsverot Sinsina patiku uz saldumiem.

Zooloģiskā dārza darbinieki stāstīja, ka aktīvi mēģina iegūt citu pandu pāri, tomēr tam nepieciešama Ķīnas varas iestāžu piekrišana. Ķīna ir aizliegusi apdraudēto pandu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!