ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Džeimss Klepers ceturtdien paziņojis, ka izlūkdienestu speciālisti pavasarī sagaida Krievijas un tās atbalstīto teroristu bandu uzbrukumu Mariupolei.

Uzbrukums Mariupolei nav neizbēgams, taču sagaidāms tuvāko mēnešu laikā, uzrunājot Senāta Bruņoto spēku komiteju, atzina Klepers.

"Domāju, ka pēc nopietnajām kaujām Debaļcevē [teroristu un krievu algotņu bandas] šobrīd atrodas pārformēšanās un pārgrupēšanās stadijā," norādīja Nacionālās izlūkošanas direktors, piebilstot, ka Maskava nogaidīs līdz pavasarim, lai sāktu uzbrukumu Mariupolei.

Savukārt komitejas priekšsēdētājs senators Džons Makeins norādīja, ka teroristi jau tagad aktivizējušies Mariupoles apkārtnē.

"Es jums šobrīd prognozētu, ka [Krievijas prezidents Vladimirs Putins] pastiprinās spiedienu uz Mariupoli, jo viņš tur vēlas izveidot sauszemes tiltu," kas savienotu Krievijas teritoriju ar pagājuša gada martā anektēto Krimas pussalu, norādīja senators.

Arī Klepers, kurš koordinē visu ASV izlūkdienestu darbu, atzina, ka, viņaprāt, Putins vēlas sagrābt visu Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju, iespējams izveidojot sauszemes koridoru uz Krimu, kā arī iegūstot Mariupoles ostu.

Izlūkdienesti neuzskata, ka Putins vēlētos okupēt visu Ukrainu, taču atjaunot dominējošu stāvokli pār visu bijušās PSRS telpu pašlaik ir galvenais Kremļa ārpolitikas mērķis, norādīja Klepers.

Viņš arī pavēstīja, ka saskaņā ar izlūkdienestu domām kaujas bruņojuma piegādes Ukrainai var "izraisīt negatīvu Putina un krievu reakciju" un noraut jau tā "ļoti plāno vīģes lapu" no Kremļa apgalvojumiem, ka Maskava nav iesaistīta karadarbībā Ukrainā.

Tas var savukārt novest pie vēl lielāka krievu ieroču daudzuma nosūtīšanas uz Maskavas apbruņoto teroristu bandu kontrolētajām teritorijām.

Tomēr Klepers uzsvēra, ka tas ir tikai izlūkdienestu vērtējums par iespējamo notikumu attīstības gaitu un nebūt nenozīmējot, ka izlūkdienesti iebilstu pret iespējamo Ukrainas apbruņošanu.

Uz to Makeins norādīja, ka nesaprotot, kāpēc ASV vajadzētu bažīties par iespējamo Putina izprovocēšanu, jo tāpat "viņš dara visu ko vēlas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!