Augsts NATO komandieris - alianses apvienoto spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Džons Kredoks - grib sākt militāro plānošanu attiecībā uz jauno alianses valstu aizstāvēšanu, taču sabiedroto vidū šai ziņā nav vienprātības saistībā ar bažām par iespējamo Maskavas reakciju, pirmdien norādījušas ASV aizsardzības sistēmas amatpersonas.

Kopš Krievijas iebrukuma Gruzijā aktualizējies jautājums, ka aliansei trūkst iespējamību plāna, kas ļautu aizstāvēt visas jaunās dalībvalstis varbūtēja uzbrukuma gadījumā.

Paredzams, ka šis temats tiks skarts šonedēļ paredzētajā NATO valstu aizsardzības ministru apspriedē Budapeštā, kurā piedalīsies arī ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

Kā uzskata ģenerālis Kredoks, "iespējamību plānošana ir ļoti dabiska lieta - militārām aliansēm ar to būtu jānodarbojas pastāvīgi". Turklāt pastāv NATO līguma piektais pants, kas paredz alianses valstu kopīgu rīcību gadījumā, ja tiek uzbrukts kādai no dalībvalstīm.

Kredoks apspriedies ar NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Shēferu, vai viņam šai ziņā ir tiesības rīkoties patstāvīgi, vai arī nepieciešams NATO politisko lēmumu pieņemšanas institūcijas - Ziemeļatlantijas padomes - atbalsts.

Ģenerālis apsver iespēju vispirms veikt riska izvērtēšanu, kam sekotu iespējamību plānošana, izteikusies augsta aizsardzības jomas amatpersona.
Pēc tās sacītā, Kredokam nav vajadzīga atļauja, lai sāktu iespējamību plānošanu, bet viņš vēlējies saņemt no Shēfera "sava veida signālu".

"Manuprāt pastāv vispārēja vienošanās, ka tas ir ļoti dabiski, bet (..) viss drīz vien tiek politizēts," piebildis aizsardzības sistēmas pārstāvis.

Geitss pagājušajā mēnesī pēc neformālas apspriedes Londonā aicināja sabiedrotos atturēties provocēt Krieviju, bet veikt plānošanu un rīkot mācības, lai iedrošinātu Baltijas valstis un pārējās sabiedrotās Austrumeiropā, kas ir nobažījušās par iespējamajiem Maskavas nodomiem.

Shēfers pēc šīs apspriedes sacīja, ka alianse var pastiprināt kolektīvās aizsardzības plānošanu un mācības "šeit un tur", un piebilda, ka "nevienam par to nevajadzētu būt pārsteigtam vai satrauktam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!