ASV ir paziņojušas Krievijai, ka tās no jauna nepievienosies Atvērto debesu līgumam - bruņojuma kontroles darījumam, kas atļauj veikt neapbruņotu lidaparātu lidojumus pāri līguma dalībvalstu teritorijām, raksta britu raidsabiedrība BBC.

ASV valsts departaments paziņoja, ka Atvērto debesu līgumu "ir iedragājuši Krievijas pārkāpumi". Krievija apsūdzības noraida, un sagaidāms, ka arī Maskava šogad izstāsies no šīs vienošanās.

"Amerikas Savienotās Valstis pauž nožēlu, ka Krievijas pārkāpumi ir sagrāvuši Atvērto debesu līgumu," ceturtdien paziņoja ASV valsts departaments.

Līgums paredz, ka tā dalībvalstis var veikt lidojumus pāri citām vienošanās dalībvalstīm, lai monitorētu militāro aktivitāti. Kopumā līgumā ir vairāk nekā 30 dalībvalstu un tas stājās spēkā 2002. gadā.

Vašingtonas paziņojums nozīmē, ka starp abām kodolvalstīm - ASV un Krievijas - spēkā ir tikai viens nozīmīgs bruņojuma kontroles līgums - "New START" vienošanās, kura nosaka ierobežojumus stratēģisko kodolgalviņu un to piegādes sistēmu izvietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!