Foto: AFP/Scanpix/LETA

Savienotajām Valstīm nav plāna turpmākajai rīcībai Sīrijā, svētdien paziņoja bijušais ASV prezidenta īpašais sūtnis starptautiskajā koalīcijā pret "Daesh" Brets Makgurks.

"Nav plāna tam, kas sekos pēc tam," un tas palielina risku ASV spēkiem, norādīja Makgurks, kurš aizgāja no darba, protestējot pret prezidenta Donalda Trampa lēmumu izvest ASV spēkus no Sīrijas.

Pagājušo trešdien Sīrijas ziemeļos Menbižas pilsētā pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā tika nogalināti 19 cilvēki, tai skaitā divi ASV karavīri un divi ASV civilisti. Šie ir lielākie dzīvā spēka zaudējumi, kādus piedzīvojuši ASV spēki Sīrijā, kur tie ieradās 2014. gadā, lai palīdzētu vietējiem kaujiniekiem cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh".

Tramps pagājušajā mēnesī paziņoja, ka no Sīrijas tiks izvesti pilnīgi visi tur dislocētie ASV karavīri un ka karā pret "Daesh" ir gūta uzvara. Trampa paziņojums radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

Augsta ranga ASV amatpersonas pēc tam nākušas klajā ar pretrunīgiem paziņojumiem par ASV nolūkiem, bet Pentagons paziņojis, ka sākta spēku izvešana. Taču joprojām nav skaidrs, cik ilgā posmā tas notiks.

"Prezidents izteicās skaidri - mēs aizejam. Un tas nozīmē, ka mūsu spēkiem būtu jābūt tikai vienam uzdevumam: izkļūt laukā un izkļūt laukā droši," intervijā telekanāla CBS programmai "Face the Nation" sacīja Makgurks.

"Pašreiz mums nav plāna. Tas palielina mūsu spēku ievainojamību (..). Tas palielina risku mūsu cilvēkiem Sīrijā un atstās vietu "Daesh"," piebilda Makgurks. Viņš uzsvēra, ka ASV nevar sagaidīt, ka sabiedrotais, piemēram, Turcija ieņems Savienoto Valstu vietu.

"Tas nav reālistiski," norādīja Makgurks, piebilstot, ka ASV spēki nevar organizēt aiziešanu no Sīrijas un vienlaikus meklēt kādu, kas stāsies to vietā. "Tas nav dzīvotspējīgs plāns," sacīja Makgurks.

Makgurks nepiekrīt Trampa apgalvojumam, ka "Daesh" ir sakauta, un iepriekš brīdinājis, ka ASV aiziešana uzlabos Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pozīcijas un mazinās ASV ietekmes sviras attiecībās ar Krieviju un Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!