Foto: AP/Scanpix/LETA

Viena no augstākā ranga ASV amatpersonām, kas atbildīga par Klusā okeāna reģiona jautājumiem, ir atteikusies izslēgt militāru darbību veikšanu pret Zālamana salām, ja tā ļautu Ķīnai savā teritorijā izveidot militāro bāzi, raksta "The Guardian".

Vēstnieks Daniels Kritenbrinks, ASV valsts sekretāra palīgs Austrumāzijas un Klusā okeāna jautājumos, pagājušajā nedēļā piedalījās sarunās ar Zālamana salu pārstāvjiem. Viņš sacīja, ka ASV komandai, kurā bija arī Nacionālās drošības padomes koordinators Indijas un Klusā okeāna valstu jautājumos Kurts Kempbels, bija 90 minūšu ilga "konstruktīva" tikšanās ar premjerministru Manasu Sogavaru, kurā Vašingtonas delegācija izklāstīja bažas par Zālamana salu nesen parakstīto drošības līgumu ar Ķīnu.

"Mēs vēlējāmies saviem draugiem Zālamana salās pastāstīt, kādas ir mūsu bažas," sacīja Kritenbrinks. "Premjerministrs Sogavare norādīja, ka Zālamana salu skatījumā viņu noslēgtajam līgumam ir tikai iekšpolitiska nozīme. Taču mēs esam skaidri norādījuši, ka līgums var ietekmēt reģionālo drošību ne tikai mums pašiem, bet arī sabiedrotajiem un partneriem visā reģionā.”

Otrdien Kritenbrinks atkārtoti apliecināja ASV gatavību rīkoties reģionā, ja Ķīna izveidotu militāro bāzi. "Protams, mēs cienām Zālamana salu suverenitāti, taču mēs vēlējāmies arī darīt viņiem zināmu, ka, ja tiktu veikti pasākumi, lai izveidotu [Ķīnas] “de facto” pastāvīgu militāro klātbūtni, spēka projekcijas spējas vai militāru objektu, mums būtu nopietnas bažas, un mēs (..) reaģētu uz šīm bažām," viņš teica. Uz jautājumu, kāda varētu būt šī reakcija, viņš atbildēja: "Es nevēlos spekulēt un nevaru runāt par to, ko ASV drīkst vai nedrīkst darīt šādā situācijā."

Pagājušajā nedēļā publicētajā paziņojumā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija norādīja, ka Savienotās Valstis "atbilstoši reaģēs", ja Ķīnai tiks atļauts izveidot ilgtermiņa klātbūtni salās, vienlaikus atzīmējot Sogavares apliecinājumus, ka viņam nav nodoma atļaut izveidot militāro bāzi savas valsts teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!