Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējos mēnešos ASV varasiestādes arestējušas aptuveni 90 ārzemju studentus, kuri iekrituši lamatās, iestājoties Iekšējās drošības ministrijas izveidotā viltus augstskolā Mičiganā, vēsta "Detroit Free Press".

Kopumā kopš janvāra par imigrācijas noteikumu pārkāpumiem ar fiktīvās Farmingtonas Universitātes starpniecību arestēti aptuveni 250 cilvēki. Vairums arestēto bijuši indieši un ķīnieši, kuri pēc tam no valsts izraidīti.

Operācija ar viltus universitātes izveidi sākās 2015. gadā. Imigrācijas dienesta amatpersonas izveidoja augstskolas interneta vietni un atvēra biroju Mičiganas pilsētā Farmingtonhilsā. Augstskola bija oficiāli reģistrēta mācību iestāžu sarakstā, kurām atļauts uzņemt ārvalstu studentus.

Augstskola piedāvāja studijas par 12 tūkstošiem dolāru gadā, kas ir daudz lētāk nekā īstās universitātēs. Pavisam iestādē iestājās 600 cilvēku – vairums bija bijušie studenti, kuru mācību iestādēm atņemta akreditācija un iestāšanās citur bija vienīgā iespēja saglabāt studiju vīzu un palikt ASV.

Operācija tika noslēgta 2019. gadā, tad par šo fiktīvo augstskolu pirmo reizi uzzināja mediji. Vairumam fiktīvās augstskolas studentu tika anulētas vīzas, bet vairākiem starpniekiem, kas meklēja "studētgribētājus" apmaiņā pret vīzu, piespriests cietumsods.

Studentu advokāti uzskata, ka valsts lamatās noķērusi ļaudis, kas vienkārši gribēja saglabāt savu legālo statusu valstī.

Iekšējās drošības ministrija gan norāda, ka augstskolai nebija ne mācību telpu, ne lekcijas un mācībspēku – attiecīgi visi studenti labi zināja, ka viņu mērķis nav izglītība, bet gan iespēja saņemt vīzu. Šāda augstskola nespētu piesaistīt nevienu, kura mērķis ir iegūt izglītību.

Šī lieta rosina jautājumus par ASV ārzemju studentu vīzu programmu, atzīmē amatpersonas.

Savā darbības laikā viltus universitāte valstij ir ienesusi arī prāvu naudas summiņu, atzīmē medijs. Neviens no bijušajiem studentiem gan nav vērsies tiesā pret ASV valdību par naudas iekasēšanu un ievilināšanu lamatās.

Farmingtonas Universitāte nav pirmais gadījums, kad ASV imigrācijas dienests imigrācijas noteikumu pārkāpējus pievilina ar fiktīvām mācību iestādēm.

2013. gadā tāda pati augstskola ar nosaukumu Ziemeļu Ņūdžersijas Universitāte bija izveidota austrumkrastā. Trīs gadu laikā aģenti, kas izlikās par mācību iestādes darbiniekiem, strādāja ar starpniekiem, kuri par naudu meklēja ķīniešus un indiešus, kuri mācību vīzas iegūšanas nolūkos vēlējās maksāt par nenotiekošām studijām viltus augstskolā.

2016. gadā 21 starpnieks tika arestēts, bet vairumam fiktīvās skolas studentu tika anulētas vīzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!