Foto: EPA-AFI
ASV nesaskata nekādus kodolieroču ieroču izplatības draudus no Irānas atomelektrostacijas, kas uzbūvēta ar Krievijas palīdzību.

Krievijas līdzdalība civilām vajadzībām paredzētajā projektā "apliecina, ka Irānai pašai nav nepieciešamas urāna bagātināšanas iespējas, ja tās mērķi patiešām ir pilnīgi miermīlīgi," sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis Dērbijs Holedejs.

"Mēs atzīstam, ka Būšehtas reaktors ir paredzēts civilas kodolenerģijas ražošanai, un tas netiek uzskatīts par kodolieroču izplatības risku," norādīja pārstāvis.

Reaktors atrodas Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras uzraudzībā un Krievija nodrošina tam nepieciešamo degvielu, kā arī savāks izlietoto kodoldegvielu, skaidroja Holedejs.

Pēc vairāk nekā trīsdesmit gadus ilgiem celtniecības darbiem, inženieri sestdien saka uzpildīt Krievijas piegādāto kodoldegvielu Būšehras atomelektrostacijā.

Kodoldegvielas uzpilde Būšehras AES reaktorā tiek ielādēta Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektoru klātbūtnē, teikts Irānas Atomenerģijas organizācijas paziņojumā.

"Šī ir liela diena un mēs esam iegājuši Būšehras spēkstacijas fiziskas iedarbināšanas fāzē," žurnālistiem pavēstīja Krievijas kodolenerģijas korporācijas "Rosatom" priekšsēdētājs Sergejs Kirijenko. "Tas ir svarīgs notikums un mēs paziņojam, ka Krievija ir izpildījusi visas savas saistības attiecībā uz Būšehras spēkstacijas būvniecību. Mēs esam apmierināti ar spēkstacijas pabeigšanu, ņemot vērā 36 gadus ilgušo gaidīšanu."

"Mēs pateicamies Kirijenko kungam, Krievijas valdībai un tautai par palīdzību Irānas tautai. Krievi savus vārdus Irānas vēsturē ir ierakstījuši uz mūžiem," sacīja Teherānas kodolprogrammas vadītājs Ali Akbars Salehi.

Pagājušajā nedēļā Salehi sacīja, ka kodoldegvielas ielādēšana reaktorā tiks pabeigta līdz 5.septembrim. Pavisam reaktorā jāievieto 163 kodoldegvielas stieņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!