Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sākot ar jūlija beigām, ASV no Afganistānas evakuēs tūkstošiem afgāņu tulku, kā arī daudz citu cilvēku, kas palīdzējuši Savienoto Valstu bruņotajiem spēkiem, trešdien pavēstīja ASV administrācijas augsta amatpersona.

"Pēc [ASV] prezidenta [Džo] Baidena rīkojuma ASV uzsāk operāciju "Allies Refuge", lai atbalstītu pārvietošanas reisus ieinteresētajiem un kritērijiem atbilstošajiem Afganistānas pilsoņiem un viņu ģimenēm, kas ir atbalstījuši Savienotās Valstis un mūsu partnerus," sacīja amatpersona.

Daudzi afgāņu tulki, kas aizvadīto 20 gadu laikā ir strādājuši ar ASV un NATO spēkiem, bažījas par talibu atriebību.

Atbilstoši dažām prognozēm kvalificēties varētu aptuveni 18 000 cilvēku, bet, aplēsēs ņemot vērā šos cilvēkus un viņu ģimenes locekļus, kopējais evakuējamo skaits varētu sasniegt 100 000.

Evakuāciju veiks ASV armija, otrdien sacīja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs. Evakuētie vispirms tiks nogādāti ASV ārzemju bāzēs.

Ne visi tulki lūguši viņus evakuēt, norādīja Kērbijs.

Talibi nogalinājuši vairākus afgāņus, kas strādājuši ar ASV spēkiem, bet daži tulki atklājuši, ka draudus dzīvībai saņēmuši gan viņi paši, gan viņu tuvinieki.

Pēdējā laikā drošības situācija Afganistānā ievērojami pasliktinājusies.

Kopš maija sākuma, kad tika uzsākts ārvalstu karaspēka izvešanas pēdējais posms, talibu nemiernieki ieņēmuši ceturto daļu Afganistānas rajonu un iekļuvuši arī vairāku provinču galvaspilsētās.

Vairākās provincēs neregulārie bruņotie formējumi šobrīd sniedz atbalstu drošības spēkiem, un novērotāji bažījas, ka valsts var ieslīgt vēl vienā pilsoņkarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!