Foto: EPA/LETA
Lai sekmētu Afganistānas miera sarunu norisi, ASV ir gatavas apsvērt iespēju par vairāku talibu nemiernieku vārdu svītrošanu no ANO sankciju saraksta, otrdien apliecināja Valsts departamenta preses sekretārs Filips Kraulijs.

Departaments jau iepriekš atbalstījis izmaiņas sarakstā, un turpmāki labojumi "noteikti ir iespējami", žurnālistiem atzina Kraulijs.

Paužot šādu nostāju, Kraulijs reaģēja uz vēstīm, ka Afganistānas miera padome - nesen izveidotā struktūra, kuras uzdevums ir apturēt karu ar talibiem - ierosinājusi svītrot nemiernieku vārdus no ANO melnā saraksta, lai šādi sekmētu izlīgumu.

Vēl augustā ANO komiteja no teroristu melnā saraksta, kurā pavisam bija 488 vārdi, svītroja desmit talibu, kā arī 35 "Al Qaeda" biedru un ar šo teroristu tīklu saistīto cilvēku vārdus.

Sarakstā ietvertajām personām tiek iesaldētu banku konti, viņiem noteikts ceļošanas un ieroču pārdošanas aizliegums.

Tostarp Kraulijs noliedzoši izteicās par aicinājumu, kas esot izskanējis no dažu Afganistānas miera padomes locekļu puses, lai Vašingtona miera sarunu sekmēšanas labā atbrīvo ieslodzījumā Gvantanamo turētos talibus.

"Es negribētu saistīt mūsu aktivitātes pie Gvantanamo slēgšanas ar Afganistānas izlīguma un reintegrācijas centieniem," norādīja Kraulijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!