Foto: AP/Scanpix

ASV Kalifornijas štatā pagaidām nenoskaidroti vandāļi ar ripzāģiem no klintīm izgriezuši vismaz četrus senos petroglifus jeb klintī iecirstus zīmējumus, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Zīmējumi, kurus klintīs pirms vismaz trīs tūkstošiem gadu iecirtuši senie mednieki, bija pārdzīvojuši dažādas dabas stihijas un tos joprojām varēja aplūkot netālu no tagadējās Bišopas pilsētas. Zīmējumi atradās netālu no Nevadas štata robežas, vietā, kuru vietējās indiāņu ciltis uzskata par svētu teritoriju.

Varas iestādes paziņojušas, ka petroglifi dažu stundu laikā izzāģēti no klintīm un aizvesti prom. Savukārt citi no senajiem klintīs iecirstajiem zīmējumiem sabojāti. Mediji vēsta, ka vismaz četri zīmējumi izzāģēti un aizvesti, taču vairāki ar dziļiem ripzāģa griezumiem sabojāti. Viens no zīmējumiem ir sadrupis, kad vandāļi to izgriezuši no klints, taču citi zīmējumi sadauzīti ar āmuriem. Lai nokļūtu līdz petroglifiem, zagļiem bija jāuzkāpj piecu metru augstumā un tie, visticamāk, ir izmantojuši kāpnes.

"Tas ir briesmīgākais vandālisma akts, kādu esmu redzējis," laikrakstam "Los Angeles Times" paziņojis arheologs Gregs Haverstoks. Melnajā tirgū petroglifus varētu pārdot par aptuveni 1500 dolāru katru (apmēram 750 lati), atsaucoties uz varas iestāžu teikto, vēsta BBC. Taču vietējiem indiāņiem šie senie zīmējumi ir naudiskā izteiksmē nenovērtējumi, uzsver BBC.

Varas iestādes jau paziņojušas, ka darīs visu, lai nozagto atgūtu atpakaļ.

BBC norāda, ka šādus klinšu zīmējumus, kas veidoti, nolobot klintīm virsējo kārtu, atrodami daudzās pasaules malās un tie vēsta par senajiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!