Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV no Saūda Arābijas atvelk četras raķešu sistēmas "Patriot", šādi reaģējot uz to, ka mazinājušies Irānas draudi, kuru dēļ pērn reģionā tika veikta militārā potenciāla pastiprināšana, ceturtdien pavēstīja ASV Aizsardzības ministrijas amatpersonas.

Divas "Patriot" baterijas, kas tika izvietotas pēc septembrī pieredzētajiem uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem, "šobrīd tiek izvestas", sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Irāna un Jemenas nemiernieki tika vainoti par raķešu un dronu uzbrukumu, kurā nopietni postījumi tika nodarīti diviem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem. Triecienu rezultātā Saūda Arābijas naftas ieguve saruka par pusi.

Divas citas baterijas tika izvietotas reģionā pēc proirāņu grupējumu uzbrukuma Irākā Tadži militārajai bāzei uz ziemeļiem no Bagdādes. Šajā uzbrukumā dzīvību zaudēja divi ASV un viens Lielbritānijas karavīrs.

"Man šķiet, ka tobrīd visi zināja - tas ir pagaidu pastiprinājums, ja vien situācija nekļūs slikta," sacīja amatpersona. "Situācija nekļuva slikta, līdz ar to tās bija jāatvelk."

Līdz ar raķešu bateriju izvešanu tiek atvilkti arī 300 ASV raķešu vienību karavīri.

Pērn pēc uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem, kā arī palielinoties spriedzei Persijas līča reģionā, Pentagons izvietoja papildu 3000 karavīru, reaktīvos iznīcinātājus, citas militārās iekārtas, arī raķetes "Patriot".

ASV arī pastiprināja karaflotes klātbūtni reģionā. Šo pasākumu mērķis bija nostiprināt Saūda Arābijas pretgaisa un pretraķešu aizsardzību pret iespējamiem Irānas raķešu uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!