ASV putnu gaļas ražotājs "Pilgrim's Pride" atsauc vairāk nekā 12,43 tūkstošus tonnu ceptas sviestmaižu gaļas pēc brīdinājuma, ka tā varētu būt inficēta ar listeriozi. Tā ir līdz šim lielākā gaļas izņemšana no tirgus ASV vēsturē.
Kompānija pagājušajā trešdienā no tirgus izņēma 133 930 kilogramus tītara un cāļa gaļas, taču šo procesu paplašināja nedēļas nogalē pēc tam, kad pārbaudes par potenciāli bīstamo mikroorganismu izrādījās pozitīvas, svētdien paziņoja kompānija.

Gaļas atsaukšana no tirgus visā valstī attiecas uz gaļu, kas pārstrādāta kompānijas uzņēmumā Frankonijas piepilsētā no 1.maija līdz 11.oktobrim.

Atsaukšana attiecas uz delikatešu gaļu, kas galvenokārt pārdota ar kompānijas preču zīmi "Wampler Foods", lai arī tā tika tirgota ar citām preču zīmēm, ieskaitot "Block & Barrel", "Bonos", "Golden Acre", "Reliance" kā arī daudzām citām privātajām preču zīmēm. Starp produktiem ietilpst šķēlēs sagriezta tītara un putnu gaļa, kā arī gaļa, kas apstrādāta sviestmaizēm veikalos, un individuāli tirgota fasēta sagriezta delikatešu gaļa.

Teksasas štata Pitsburgas pilsētā bāzētā kompānija "Pilgrim's Pride" ir otrā lielāka putnu gaļas kompānija ASV pēc "Tyson Foods".

Kompānija aicināja patērētājus atdot gaļu veikalos, kur par to tika maksāta pilna cena.

Mikroorganisma klātbūtne tika atklāta pēc izmeklēšanas par listeriozes epidēmiju astoņos Ziemeļaustrumu štatos kopš vasaras sākuma, kā rezultāta saslima vismaz 120 cilvēki un 20 mira, paziņoja ASV Lauksaimniecības ministrijas Pārtikas drošības un inspekcijas dienests.

Epidēmija netiek saistīta ar konkrētu produktu. Epidēmiju izraisījušā mikroorganisma ģenētiskais kods atšķiras no uzņēmumā atrastā slimības izraisītāja ģenētiskā koda. "Līdz šim mums nav neviena zinātniska pierādījuma, ka pastāv saistība, taču mūsu paraugu analīzes uzņēmumā nav pabeigtas," sacīja ministrijas pārstāvis Stīvens Koens. Viņš uzsvēra, ka gaļas atsaukšana ir lielākā ASV vēsturē.

Kompānijas amatpersonas saka, ka gaļas atsaukšana neattiecas uz svaigu tītara gaļu un tai nevajadzētu ietekmēt brīvdienu sezonu.

Listerioze var izraisīt spēcīgu drudzi, spēcīgas galvassāpes, nelabumu. Tā var būt letāla bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu.

Atsauktā gaļa veido apmēram sešus procentus no kopējā kompānijas saražotā putnu gaļas apjoma. Kompānija nevarēja pateikt, cik lieli būs tās zaudējumi.

Iepriekšējā lielākā gaļas atsaukšana ASV bija 1997.gadā, kad "Hudson Foods" atsauca 11,35 tūkstošus tonnu liellopu gaļas, kad 15 cilvēki Kolorādo saslima ar zarnu nūjiņas izraisītu infekciju pēc hamburgeru apēšanas tā uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!