Foto: AP/Scanpix

ASV Ņūmeksikas štatā nogāzies viens no trim "Google" izstrādātajiem ar saules baterijām darbināmajiem droniem "Solara 50", kurus kompānija cer izmantot interneta tīkla nodrošināšanai nomaļās pasaules vietās, ziņo "Bloomberg".

Bezpilota lidaparāts esot nokritis drīz pēc pacelšanās kādā privātā lidlaukā, un šobrīd notiek incidenta izmeklēšana.

Lai gan plašāka publika par to uzzināja tikai šīs nedēļas beigās, avārija notikusi jau 1. maijā. Šī avārija varētu ievērojami bremzēt "Google" centienus izstrādāt sistēmu interneta piegādei dažādās pasaules vietās bez infrastruktūras izbūvēšanas.

Dronu būvēja kompānija "Titan Aerospace", kuru pērn "Google" nopirka par līdz šim neatklātu summu. Tā spārnu platums ir aptuveni 50 metri, un tam paredzēts lidot augstu virs laikapstākļu ietekmētās zonas gluži kā satelītiem.

Tā augšdaļa klāta ar saules baterijām, kuras spēj uzkrāt enerģiju, nodrošinot lidojumu arī naktī, kā arī kopumā palikt gaisā līdz pat piecus gadus. Gala rezultātā "Google" paredz izstrādāt lielāka izmēra dronu, kurš būs arī spējīgāks pārnēsāt vairāk aprīkojuma

Īpaši plānie, garie un nedaudz savērptie spārni ļauj šim lidaparātam pastāvīgi atrasties gandrīz 20 kilometru augstumā, kamēr lidmašīnas lido vidēji 9-10 kilometru augstumā.

"Lai gan mūsu prototips nesenajā testā nogāzās, mēs paliekam optimistiski par potenciālu nodrošināt savienojumus, kāds piemīt ar saules baterijām aprīkotajiem lidaparātiem. Grūtību pārkāpšana ir daļa no jaunas tehnoloģijas izpētes un būvniecības," norādījusi "Google" pārstāve Kornija Hone.

Līdzīgu lidaparātu šobrīd izstrādā arī "Facebook", kas arī izrādīja vēlmi par "Titan" iegādi. Tā vietā "Facebook" par 20 miljoniem ASV dolāru iegādājās Lielbritānijas uzņēmumu "Ascenta", kurš būvē pats savus īpaši lielā augstumā lidojošs dronus.

Abu lielo informācijas tehnoloģiju gigantu īstenotie eksperimenti ir daļa no plašāka mērķa attīstīt jaunus pakalpojumu veidus, kā arī iespiesties jaunos reģionos un tādējādi iekarot jaunus tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!