ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija pirmdien noliedza, ka tā neceltu iebildumus pret iespējamo Izraēlas triecienu Irānai vai arī ka būtu apsvērusi iespēju pārskatīt iepriekšējos plānus stāties diplomātiskos sakaros ar Islāma Republiku.

Irānas parlamenta spīkers Ali Laridžani, kurš savulaik bija galvenais sarunvedējs kodoljautājumos, reaģējot uz ASV viceprezidenta Džo Baidena izteikumiem, ka Vašingtona nediktēs Izraēlai, kā izturēties pret irāņu kodolprogrammu, brīdinājis, ka Teherāna iespējamā uzbrukuma gadījumā vainos arī ASV.

Tomēr Valsts departamenta pārstāvis Ians Kellijs noliedza, ka Baidena vārdi būtu tulkojami kā "carte blanche" piešķiršana Izraēlai.

"Es, protams, nevēlos dot zaļo gaismu jebkāda veida militārai akcijai," žurnālistiem sacīja Kellijs.

Vienlaikus viņš tomēr atkārtoja Baidena teikto, norādot, ka Izraēla ir "suverēna valsts", kam ir tiesības pašai pieņemt militāros lēmumus.

"Mēs tai nediktēsim tās rīcību," atzina Kellijs. "Mēs arī [uzturam savas] saistības Izraēlas drošībai. Un mēs dalām Izraēlas dziļās bažas par Irānas kodolprogrammu."

Intervijā televīzijas kanāla ABC raidījumam "Sunday" Baidens sacīja: "Izraēla var izlemt pati - tā ir suverēna valsts -, ko tai darīt savās interesēs un kā rīkoties (..) attiecībā pret Irānu vai jebkuru citu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!