Foto: PantherMedia/Scanpix

Baltais nams noliedz laikraksta “New York Times” apgalvojumus par to, ka Irāna un ASV būtu vienojušās par savstarpējām sarunām Teherānas kodolprogrammu, svētdien ziņo raidsabiedrība “BBC”.

Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, laikraksts ziņoja, ka Irāna pirmo reizi izteikusi gatavību sēsties pie sarunu galda, bet to ir gatava darīt pēc ASV prezidenta vēlēšanām, kas plānotas 6.novembrī.

Baltais nams uzsvēris, ka ir gatavs divpusējām sarunām, taču šobrīd netiek runāts par to, ka šādas sarunas varētu notikt.

Rietumu valstis uzskata, ka, izstrādājot savu kodolprogrammu, Irāna tiecas radīt pati savus atomieročus. Teherāna šos pieļāvumus kategoriski noliedz, paziņojot, ka programmai ir tikai un vienīgi miermīlīgi mērķi.

Attiecības ar Irānu ir viens no ārpolitikas atslēgas jautājumiem priekšvēlēšanu kampaņā ASV. Prezidents Baraks Obama un viņa sāncensis Mits Romnijs pirmdien tiksies priekšvēlēšanu debašu noslēguma raundā un tā tēma būs ASV ārpolitika.

" New York Times" iepriekš rakstīja, ka Irāna "principā" piekrīt dialogam ar amerikāņu pusi.

Toties ASV nacionālās drošības padomes priekšsēdētājs Tomijs Vītors paziņojis: "Tā nav taisnība, ka Savienotās Valstis un Irāna ir vienojušās par divpusējām sarunām vai par jebkādām citām tikšanās reizēm pēc vēlēšanām Amerikā".

"Mēs turpinām strādāt, meklējot diplomātiskus ceļus problēmas atrisināšanai un jau no paša sākuma esam teikuši, ka esam gatavu tikties divpusējā formātā," sacījis Vītors.

Līdz šim sarunas ar Irānu risinājušās formātā 5+1. Šajā grupā ir ANO Drošības padomes piecas pastāvīgās valstis ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna, Krievija un arī Vācija.

Rietumi jau vairākkārt noteikusi Irānai bargas sankcijas, cenšoties piespiest Irānas valdību apturēt kodolprogrammas iestrādnes.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā pretendents uz prezidenta krēslu Romnijs apvainojis Obamu pārlieki maigā attieksmē pret Irānu.

Obama iestājies pret iespējamo ASV karaspēka vai Izraēlas armijas operāciju, kas būtu vērsta uz Irānas kodolobjektu iznīcināšanu, taču apgalvojis, ka nepieļaus atomieroču parādīšanos Irānā.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!