Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV noraidījušas Ukrainas prasību par vispārēju vīzu aizliegumu Krievijas pilsoņiem, sakot, ka Vašingtona nevēlētos slēgt ceļus disidentiem un tiem, kuri ir neaizsargāti pret cilvēktiesību pārkāpumiem, kas pret iedzīvotājiem tiek vērsti Krievijā, informē medijs "Reuters".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirms mēneša intervijā ar mediju "The Washington Post" pirmo reizi mudināja aizliegt vīzu izsniegšanu, sakot, ka Krievijas pilsoņiem "jādzīvo savā pasaulē, līdz viņi mainīs savu filozofiju".

Pirms dažām nedēļām Zelenskis izteica vēl vienu aicinājumu Eiropas Savienības valstīm aizliegt vīzu izsniegšanu, lai neļautu valstu blokam kļūt par "lielveikalu", kas ir atvērts ikvienam, kuram ir līdzekļi iebraukšanai.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas preses pārstāvis ziņoja, ka ASV jau noteikušas ierobežojumus Kremļa amatpersonām. Vašingtona skaidri norāda, ka tās uzmanības lokā ir noteikt ierobežojumus tiem, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un saukt viņus pie atbildības.

"ASV negribētu slēgt ceļus uz patvērumu un drošību Krievijas disidentiem vai citiem, kas ir neaizsargāti pret cilvēktiesību pārkāpumiem," sacīja preses pārstāvis, vēsta medijs "Reuters".

"Mums ir bijis skaidrs, ka ir svarīgi novilkt svītru starp Krievijas valdības rīcību un tās politiku Ukrainā, un Krievijas iedzīvotājiem," piebilda Baltā nama pārstāvis.

Daži ES līderi, piemēram, Somijas premjerministre Sanna Marina un Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa, ir aicinājušas ieviest ES mēroga vīzu aizliegumu. Pirmdien pret to iebilda Vācijas kanclers Olafs Šolcs, sakot, ka krieviem jābūt iespējai bēgt no savas dzimtenes, ja viņi nepiekrīt režīmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!