Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis noteikušas sankcijas Irānas Atomenerģētikas organizācijai un tās vadītājam Ali Akbaram Salehi, ceturtdien paziņojusi ASV Finanšu ministrija.

Irānas Atomenerģētikas organizācija ir bijusi nozīmīga loma, Irānai pārkāpjot būtiskus nosacījumus attiecībā uz tās kodolprogrammu, preses konferencē paziņoja ASV īpašais pārstāvis Irānas jautājumos Braiens Huks.

"Tā ir pārsniegusi ierobežojumus urāna krājumiem un bagātināšanas līmeņiem," norādīja Huks.

Viņš sacīja, ka Salehi pats personīgi ievadījis jaunu modernu centrifūgu ierīkošanu, lai paplašinātu Irānas spējas bagātināt urānu.

Sankcijas aizliedz ASV pilsoņiem un uzņēmumiem veikt jebkādus darījumus ar Salehi un Irānas Atomenerģētikas organizāciju un iesaldē visus ar viņiem saistītos aktīvus, kas atrodas ASV.

Sankcijas var tikt piemērotas arī ārvalstu pilsoņiem un uzņēmumiem, kas turpinās darījumus ar Salehi un Irānas Atomenerģētikas organizāciju.

ASV valdība arī pagarināja atbrīvojumus no sankcijām civiliem atomenerģētikas projektiem Irānā, ļaujot uzņēmumiem no Krievijas un Eiropas turpināt sadarbību ar Teherānu.

Spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās augusi kopš 2018.gada, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!