Foto: AFP/Scanpix

ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa ceturtdien nosodīja Krievijas ieroču piegādes Sīrijai un pastiprināja ASV aicinājumus palielināt starptautisko spiedienu uz Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Raisa arī apsūdzēja Sīrijas režīmu "acīmredzamos melos" sakarā ar to, ka tas noliedzis savu līdzdalību slaktiņā Hulas pilsētā, kurā pagājušo piektdien nogalināti vismaz 108 cilvēki.

Saskaņā ar cilvēktiesību organizācijas "Human Rights First" informāciju Sīrijas ostas pilsētā Tartūsā 26.maijā ieradās Krievijas kuģis "Profesor Kacman" ar vieglo ieroču un munīcijas kravu. Šis kuģis pirms tam bija piestājis Pirejas ostā Grieķijā.

Krievija ir Sīrijas sabiedrotā un ir aizstāvējusi Asadu ANO Drošības padomes debatēs par nemieriem pret viņu. Krievijas karaflotes kuģu galvenā bāze Vidusjūrā ir Tartūsa.

"Ņemot vērā ziņas par kuģa ar Krievijas ieročiem piestāšanu [Tartūsā], tā acīmredzot rada lielas bažas, jo Sīrijas valdība turpina lietot nāvējošu spēku pret civiliedzīvotājiem," Raisa sacīja reportieriem ANO mītnē.

"Acīmredzot tehniski tas nav starptautisko tiesību pārkāpums, jo nepastāv ieroču embargo, tomēr ir peļami turpināt ieroču sūtīšanu režīmam, kurš lieto tik šausmīgu un nesamērīgu spēku pret savu tautu," sacīja Raisa.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins pirms tam noraidīja šo ieroču piegāžu kritiku un uzstāja, ka tās ir legālas un neietekmē bruņoto konfliktu Sīrijā. "Ieroči, kurus mēs varbūt esam piegādājuši Sīrijai saskaņā ar dažādiem kontraktiem, kuri noslēgti pirms ilga laika, pilnībā atbilst starptautiskajām tiesībām un neveicina pašreizējo bruņoto vardarbību Sīrijā," Čurkins trešdien sacīja reportieriem.

Raisa ceturtdien nosodīja arī Sīrijas valdības paziņojumu, ka Hulas slaktiņu sarīkojuši nevis valdības spēki, bet "bruņoti grupējumi". "Es vienkārši uzskatu, ka tie ir vēl vieni acīmredzami meli," sacīja Raisa un uzsvēra, ka šo Sīrijas valdības paziņojumu neapstiprina nekādi faktiski pierādījumi.

Raisa arī apliecināja ASV nostāju, ka Asadam jāatkāpjas, lai tiktu izbeigts 15 mēnešus ilgušais bruņotais konflikts Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!