ASV ceturtdien nosūtīja uz Persijas līča rajonu sesto lidmašīnu bāzeskuģi "Nimitz", kas pirmdien kopā ar eskorta kuģiem dosies ceļā no Sandjego bāzes Kalifornijas štatā.
Lai ierastos dislokācijas rajonā, kur jau atrodas pieci citi ASV lidmašīnu bāzeskuģi, "Nimitz" būs vajadzīgas apmēram trīs nedēļas. Uz katra ASV bāzeskuģa ir bāzētas vidēji 75 lidmašīnas, galvenokārt kaujas lidaparāti.

Sākotnēji bija plānots, ka "Nimitz" Persijas līcī aizstās bāzeskuģi "Abraham Lincoln", bet tagad ir gaidāms, ka abi kuģi vienlaicīgi atradīsies šajā reģionā uz nenoteiktu laiku.

Pentagons arī nolēma nosūtīt uz Djego Garsijas bāzi Indijas okeānā jaunākos stratēģiskos bumbvedējus B-2, kurus nespēj fiksēt pretinieka radarsistēmas. 21 šāds lidaparāts, katrs 2,1 miljarda dolāru (1,2 miljardu latu) vērtībā, pašlaik atrodas Vaitmenas bāzē Misūri štatā. Netika ziņots, tieši cik šādu bumbvedēju mainīs savas dislokācijas vietu.

B-2, no kuriem katrs var transportēt līdz 20 bumbu vai vadāmu raķešu, tika izmantoti Kosovā 1999.gadā. Toreiz šie bumbvedēji veica reidus tieši no ASV teritorijas un vienam lidojumam bija nepieciešamas 4 stundas. Djego Garsijas salā tie būs sešu stundu lidojuma attālumā no Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!