Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

ASV nosūtīs Ukrainai savus "Abrams" tankus, trešdien, 25. janvārī, apstiprinājis ASV prezidents Džo Baidens.

Ukrainai tiks nosūtīts 31 "Abrams" tanks, par Baidena teikto ziņo raidsabiedrība CNN. Tanku piegādes prasīšot mēnešus un būs nepieciešama intensīva Ukrainas karavīru apmācīšana, turpina medijs.

Pateicību par "Abrams" izteicis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenkis. "Tas ir svarīgs solis uzvarai pār Krievijas agresoru," raksta Zelenskis.


Baidens uzrunā norādīja, ka tanki neapdraud Krieviju, bet aizsargā Ukrainas suverenitāti.

"Tieši to mēs vēlējāmies – palīdzēt Ukrainai aizstāvēties un aizsargāt savu zemi. Tie nav uzbrukuma draudi Krievijai. Tādu draudu nav. Ja karavīri atgriezīsies Krievijā, šis karš var beigties jau šodien," prezidentu citē BBC.

"Abrams" palīdzēs Ukrainai sasniegt savus stratēģiskos mērķus, teica Baidens, papildinādams, ka tie ir "labākie tanki pasaulē, taču ļoti sarežģīti apkalpojami un vadāmi". Tāpēc Ukrainai tiks nodotas arī rezerves daļas un apkopes aprīkojums.

"Abrams" palīdzēs Ukrainas armijai "palielināt manevrētspēju atklātā kaujas laukā", uzskata ASV līderis.

Baidens arī izteica pateicību Vācijai par lēmumu nodot Ukrainai "Leopard 2" tankus.

Par to, ka ASV šīs nedēļas laikā varētu paziņot par "Abrams" nodošanu Ukrainai, lai iedrošinātu to pašu darīt arī Berlīnei, otrdien jau ziņoja izdevums "The Wall Street Journal".

To pašu apstiprināja arī "Politico" avoti. Turklāt viens no tiem medijam atklājis, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija izskata iespēju nosūtīt aptuveni 30 "Abrams" tanku.

Vācijas valdība iepriekš trešdien jau oficiāli paziņoja par to, ka nodos Ukrainai "Leopard 2" tankus.

Pentagons nekad iepriekš nebija apsvēris "Abrams" nodošanu Ukrainai, atgādina "Politico". Amatpersonas bija norādījušas, ka "Abrams" sniegs mazu ieguvumu Ukrainai, jo tam nepieciešama reaktīvā degviela un sarežģīta uzturēšanas sistēma.

""Abrams" tanks ir ļoti sarežģīta iekārta. Tas ir dārgs, ir sarežģīti to apgūt. Tam ir gāzturbīnas dzinējs, kas, manuprāt, patērē trīs galonus reaktīvās degvielas uz jūdzi [aptuveni 710 litri uz 100 km]. Tā nav vienkārši uzturama sistēma," pagājušajā nedēļā žurnālistiem skaidroja Pentagona pārstāvis Kolins Kāls.

Taču ASV nostāja mainījusies pēc Baidena telefonsarunas ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu 17. janvārī. Tās laikā Baidens piekritis izskatīt jautājumu par "Abrams" piegādi neatkarīgi no Pentagona lēmuma, rakstīja WSJ.

"ABC News" iepriekš ziņoja, ka, ja Berlīne dos zaļo gaismu tanku piegādēm, 12 citas valstis jau ir paudušas gatavību Ukrainai nosūtīt aptuveni 100 "Leopard 2" tankus. Vienošanās par tankiem panākta Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas tikšanās laikā 20. janvārī Ramšteinā. Tomēr, kā iepriekš ziņots, Vācija tobrīd vēl nebija gatava paziņot par "Leopard" nodošanu Ukrainai un kopīgs lēmums netika panākts.

Virkni valstu rīkoties pamudinājis Lielbritānijas paziņojums par tanku "Challenger 2" nodošanu Ukrainai. Lielbritānija par nodomu nosūtīt Ukrainai 14 "Challenger 2" tankus paziņoja pagājušajā nedēļā.

Vēl pirms šī lēmuma izziņošanas "Sky News" vēstīja, ka Londonas apsvērumos par "Challenger 2" ziedošanu bija vēlme lauzt psiholoģisko barjeru un pamudināt citas valstis sākt tanku piegādes Kijivai, kas aizsargājas pret Krievijas agresiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!